Een passend gehoorapparaat voor iedereen

Alle apparaten op een rij

Wanneer u niet goed meer hoort wat er om u heen gezegd wordt, dan biedt een gehoortoestel (gehoorapparaat) uitkomst. Wat zijn de oorzaken van slechthorendheid en wat voor soort hoortoestellen zijn er eigenlijk verkrijgbaar?

Naar schatting heeft één op de tien Nederlanders last van een verminderd gehoor en is dus in meer of mindere mate slechthorend. Slechthorendheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • beschadiging als gevolg van veel lawaai
 • medicijngebruik
 • ouderdom

U kunt al op jonge leeftijd last hebben van slechthorendheid. Het komt zelfs bij pasgeborenen voor. Erfelijkheid speelt daarbij een rol. Meestal vindt de slechthorendheid geleidelijk plaats. Een huisarts kan gemakkelijk vaststellen of en in welke mate je slechthorend bent en u eventueel doorverwijzen voor verdere hulp.

Het kan zijn dat je een gehoorapparaat nodig hebt. Met behulp van een gehoortoestel wordt het voor jou mogelijk om geluiden uit de omgeving weer te horen. Een gehoortoestel bestaat uit:

 • een microfoon, die het geluid opvangt;
 • een chip die het geluid bewerkt, zodat het gehoorverlies wordt gecompenseerd
 • een versterker
 • een telefoontje of een luidsprekertje dat het geluid weergeeft

Er zijn verschillende soorten hoortoestellen op de markt, zoals:

 • Achter-het-oor (AHO) toestel
 • Luidspreker-in-het-oor (LIHO) toestel
 • In-het-oor (IHO) toestel
 • Kanaaltoestel
 • CIC toestellen
 • Kasttoestellen
 • Hoorbrillen

Luidspreker-in-de-gehoorgang (Receiver-in-Canal, RIC)

RIC hoortoestellen met open aanpassingen lijken op toestellen met open aanpassingen (in het volgende kopje beschreven). Maar in tegenstelling tot de meeste conventionele AHO hoortoestellen wordt de luidspreker in de gehoorgang geplaatst en via een dun slangetje op het hoortoestel achter het oor aangesloten. Aangezien de luidsprekerunit zich niet meer in het hoortoestel bevindt, is deze bijzonder klein, licht en onopvallend.

Achter-het-oor (AHO) – open aanpassing

Bij open aanpassingen wordt in plaats van een oorstukje een ultradun slangetje gebruikt om het hoortoestel aan te sluiten op het oor. Open aanpassingen zijn comfortabeler en voorkomen dat zich vocht ophoopt in het oor. Dergelijke toestellen zijn alleen geschikt voor bepaalde typen gehoorverlies, maar bieden wel een betere geluidskwaliteit, natuurlijkere klank van de eigen stem en meer comfort.

Achter-het-oor (AHO) – conventionele aanpassingen

Achter-het-oor hoortoestellen worden gebruikt voor alle typen gehoorverlies, van licht tot zwaar. Dit type is verkrijgbaar in verschillende stijlen, van zeer kleine modellen tot de grotere SuperPower hoortoestellen voor zeer zware gehoorverliezen. Veel van deze toestellen bieden meerdere directionele microfoonsystemen voor een beter spraakverstaan in rumoerige omgevingen.

Achter-het-oor systemen kunnen open of gesloten zijn. Gesloten betekent dat het op maat gemaakte oorstukje weinig opening biedt tussen de gehoorgang en de buitenlucht, zodat er weinig versterking naar buiten kan weglekken. Hierdoor kan het hoortoestel meer versterking bieden voor zwaardere gehoorverliezen. Met open systemen bestaat er een grote opening waardoor geluid van buiten ook direct gehoord wordt voor meer luistercomfort.

De achter-het-oor modellen zijn veelzijdig, krachtig en geschikt voor verscheidene typen gehoorverlies. Daarnaast zijn ze makkelijker te hanteren omdat ze groter zijn.

Het oorstukje verbindt een AHO hoortoestel met het oor en wordt op maat gemaakt voor de drager van het hoortoestel. Het oorstukje is een belangrijk onderdeel van de aanpassing omdat het meerdere functies voor de akoestiek en een beter gehoor uitvoert. Het geleiden van het versterkte geluid naar het trommelvlies is één van de belangrijkste taken van het oorstukje. Een belangrijk aspect van het oorstukje is dat de gehoorgang wordt afgesloten. Het zorgt dat het versterkte geluid niet naar buiten kan komen en daarbij akoestische feedback, vervelende fluittonen die vaak worden geassocieerd met hoortoestellen, voorkomt.

In-het-oor (IHO)

Op maat gemaakte (IHO) hoortoestellen worden gebruikt voor licht tot zwaar gehoorverlies. Op maat gemaakte hoortoestellen bevinden zich geheel in het oor en worden aangepast op basis van de mal van het oor van de betreffende persoon. In de onderstaande afbeelding worden de verschillende stijlen weergegeven, variërend van de Micro-CIC-modellen die volledig in de gehoorgang passen, tot grotere modellen.

Kanaaltoestel

Dit toestel verdwijnt verder in het oor en is geschik voor matig en licht gehoorverlies. Als u dit toestel gebruikt, dan gelden dezelfde voor- en nadelen als bij een in-het-oor toestel. Als u last hebt van jouw motoriek, door ouderdom of reuma, dan kun u moeite hebben om dit toestel in en uit te doen.

CIC toestellen

CIC betekent ‘complete in the canal’. Dit toestel wordt dus diep in uw gehoorgang geplaatst en is daardoor niet zichtbaar. U kunt het toestel verwijderen met behulp van een doorzichtig koordje. Het CIC- toestel kent dezelfde voor- en nadelen als een in-het-oor toestel. Er zijn twee extra nadelen:

 • Uw gehoorgang moet qua vorm en grootte voldoen aan een aantal eisen
 • Het apparaat heeft een klein batterijtje, dat sneller leeg is

Kasttoestellen

Dit toestel wordt weinig gebruikt en is geschikt als u motorische problemen hebt. Het bestaat uit een kastje, dat lijkt op een kleine mobiele telefoon. Via dit kastje, dat u op uw lichaam draagt, wordt het geluid via een snoertje naar een oorstukje geleid.

Hoorbrillen

De hoorbril is geschikt als je niet goed ziet. In de pootjes van de bril zitten microfoontjes, die u in staat stellen het geluid in een ruimte goed op te vangen.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden. Een audicien kan samen met u bepalen welk gehoortoestel het beste voor u is. Hij kan het precies voor u afstellen. U heeft altijd het recht om een hoortoestel een bepaalde periode uit te proberen. Bevalt het toestel niet, dan zoekt de audicien samen met u naar de beste oplossing.

3 Comments

Door Dirk Lammers (niet gecontroleerd) op do, 17-9-2015 - 12:33

Jammer dat reacties op dit stuk op geen enkele wijze een reactie uitlokt bij de producenten/leveranciers en/of hoorspecialisten. Je zou toch denken dat ik niet de enige ben met doofheid aan een zijde.

Door D.Lammers (niet gecontroleerd) op do, 11-6-2015 - 18:29

Ik ben sinds mijn 1e levensjaar (1950) volledig doof aan de rechterzijde. Ik draag tevens een bril. Nu zoek ik een combinatie van een hoorbril, waarbij aan de rechterzijde het geluid wordt opgenomen en wat aan (in) het linkeroor hoorbaar wordt gemaakt. T.o.h. heb ik ik daarvoor geen acceptabele oplossing voor gevonden.

Door Margriet van de... (niet gecontroleerd) op do, 25-9-2014 - 13:02

Mijn man maakt gebruik van een Baha toestel. Niet goedkoop maar wel effectief