Moet je je oren schoonmaken?

Oren hebben een zelfreinigend vermogen

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moet je je oren schoonmaken?

Veel mensen vinden het fijn om hun oren schoon te maken met een wattenstaafje. Dat geeft wel zo'n fris gevoel. Maar is dat eigenlijk wel nodig? En maak je het daarmee niet juist erger? 

Zelfreinigend vermogen

Oorsmeer komt door kauwen, gapen en praten in kleine beetjes vanzelf naar buiten. Op deze manier blijft de gehoorgang schoon. Door dit zelfreinigend vermogen hoef je ze dus niet schoon te maken. Liever niet zelfs, want je kunt er meer kwaad dan goed mee doen.

Als je je oren altijd met een wattenstaafje of een ander voorwerp schoonmaakt, kun je het oorsmeer alleen maar verder je oren induwen. Dit kan gevaarlijk zijn: zodra een voorwerp in de richting van het trommelvlies komt, kan het oorsmeer vast blijven zitten. Er ontstaat dan een prop, wat kan zorgen voor een verstopt oor. Daarnaast kan de huid van de gehoorgang beschadigd raken en loop je het risico dat het trommelvlies scheurt. 

Oorsmeer is nuttig

Oorsmeer klinkt misschien vies, maar het is vooral heel nuttig. Oren produceren namelijk oorsmeer om de gehoorgang en het trommelvlies van je oor te beschermen. Zo beschermt het tegen uitdroging, bacteriën en schimmels, water en stof.

Wil je je oren toch zelf een beetje fris houden? Haal dan alleen oorsmeer weg dat te zien is. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een washandje of zakdoekje. Gebruik liever geen wattenstaafje.

Verstopt oor

Als je een verstopt oor hebt, dan kan het oorsmeer niet goed naar buiten. De gehoorgang blijft oorsmeer maken, waardoor het uiteindelijk een prop wordt. Hierdoor kun je minder goed horen.

Bij klachten, bijvoorbeeld doordat je ineens minder goed hoort, kun je het beste contact opnemen met je huisarts of doktersassistente. Deze persoon kijkt of je klachten door een prop oorsmeer komt. Als dit het geval is, dan kun je je oren laten uitspuiten. Heb je een gaatje in je trommelvlies of buisjes, laat dit dan van tevoren weten aan je huisarts. 

Bron 
  • Thuisarts