Hoe maakt u de oren schoon?

Wattenstaafjes, oplossers en spuiten

Met een wattenstaafje in uw oren wroeten? Beter van niet! Maar hoe maakt u uw oren dan wel goed schoon? Misschien is dat wel helemaal niet nodig.

In principe reinigt de gehoorgang zichzelf van een teveel aan oorsmeer. Vers smeuïg oorsmeer droogt namelijk vanzelf in en wordt korrelig. De huid van de gehoorgang wordt vanaf het trommelvlies langzaam vernieuwd richting de gehoorgang en neemt zo het oorsmeer mee naar buiten. Ook het kaakgewricht speelt een rol bij de reiniging van het oor. Door kauwen, gapen en praten masseert het korreltjes oorsmeer naar de uitgang van de gehoorgang.

Deze natuurlijke reiniging in combinatie met normale lichaamshygiëne is meestal voldoende. Denk aan douchen en het wassen van de oorschelp met water. Als u van nature veel oorsmeer hebt, kunt u tijdens het douchen de gehoorgang met lauw water spoelen. Zorg in ieder geval dat er geen zeepresten in uw oor achterblijven: dit kan het oorsmeer aantasten of irritatie veroorzaken.

Oorsmeer

Het is dus niet nodig om oorsmeer zelf te verwijderen. Gebruik een wattenstaafje eventueel om de oorschelp en de gehooropening schoon te maken. Wroeten in uw oren is uit den boze: het wattenstaafje mag nooit de gehoorgang in. Als u ervoor zorgt dat het wattenpluimpje zichtbaar blijft, gaat u niet te diep en is de kans klein dat u het oorsmeer het oor weer in duwt.

Met een tissue kunt u de gehoorgang ook goed schoon en droogmaken. Vouw de tissue om uw pink, houd uw hoofd zo schuin mogelijk en breng de pink in uw oor zonder te forceren. Om het oor te drogen is een minuutje föhnen ook een optie.

Heeft u vaker last van een verstopt oor? Met dagelijks een druppeltje olie kunt u het oorsmeer soepel houden. U voorkomt dan ook uitdroging van de wand van de gehoorgang. Hiermee stimuleert u de natuurlijke schoonmaakfunctie. Als u een gaatje in uw trommelvlies of trommelvliesbuisjes hebt, kunt u beter eerst even met een arts overleggen.


Hulpmiddelen

Pennen, haarspeldjes, paperclips... Mensen gebruiken allerlei hulpmiddelen om oorsmeer te verwijderen. Dit is echter niet zonder risico: de huid van de gehoorgang kan beschadigd raken en het oorsmeer kan zich ophopen (diep) in het oor. Sommige hulpmiddelen die bij apotheek of drogist verkrijgbaar zijn, hebben hetzelfde effect.

De oorsmeeroplossers die u bij de drogist en apotheek kunt kopen, lossen het oorsmeer niet echt op. Ze hebben hetzelfde effect als olie: het oorsmeer wordt dunner en weekt soms los van de gehoorganghuid. Sommige oplossers bevatten conserveringsmiddelen die een allergische reactie kunnen opwekken.

Uitspuiten

Bij een verstopt oor helpt zelf schoonmaken niet altijd voldoende. De huisarts of assistente kan uw oor dan uitspuiten. Hij controleert vaak eerst of de klachten worden veroorzaakt door een prop oorsmeer. Als dat het geval is, spuiten ze lauw water in de gehoorgang. Als het water weer uit uw oor stroomt, neemt het de prop mee. Zodra de gehoorgang goed opgedroogd is, kunt u meestal weer prima horen en is het verstopte gevoel verdwenen.

Meestal krijgt u een theedoek op uw schouder gelegd en een opvangbakje onder het oor. Soms is het nodig om het spuiten een paar keer te herhalen of er moet een haakje aan te pas komen. Uitspuiten is over het algemeen pijnloos. Soms kunt u een beetje duizelig worden. Het gefriemel in uw oor kan een hoestbui veroorzaken, doordat de zenuw die naar de luchtpijp loopt ook langs het oor gaat.

Instrumenteel

Het is niet altijd mogelijk om uw oren uit te laten spuiten. Bij een loopoor, een gaatje in het trommelvlies of als u een operatie hebt ondergaan om een gaatje in het trommelvlies dicht te maken bijvoorbeeld. Ook als na het uitspuiten een gehoorgangontsteking ontstaat, is het niet aan te raden om het uitspuiten nog eens te herhalen. De huisarts zal u dan doorverwijzen naar een KNO-arts.

Een KNO-arts gebruikt instrumenten (haakjes, lisjes en een stofzuigertje) om het oorsmeer zo voorzichtig mogelijk naar buiten te werken: het zogenaamde oortoilet. Vaak maakt de KNO-arts ook gebruik van een oormicroscoop. In de meeste gevallen is hij binnen enkele seconden klaar, maar soms kan het minutenlang duren.

Trefwoorden:

8 Comments

Door Cientje (niet gecontroleerd) op wo, 31-10-2018 - 09:32

Volgens mijn NKO-arts is spuiten niet goed voor de oren omdat er teveel druk in het oor komt. Ik ga tweemaal per jaar naar de NKO om mijn oorsmeer te verwijderen

Door R G Bodewes (niet gecontroleerd) op zo, 28-10-2018 - 18:41

Een nicht van mij gebruikt een oor scrater, een soort plastic kurketreker heeft iemand daar ervaring mee?

Door Inge (niet gecontroleerd) op zo, 28-10-2018 - 13:26

Hihi, met een fietssleuteltje gaat het ook heel goed!!!

Door Sietske . (niet gecontroleerd) op vr, 15-8-2014 - 10:46

Gebruik s´nachts herrie stoppers in mijn oren ,dan is dat ook niet goed zeker ,deze gaan dieper dan het wattenstaafje !
Wie het weet mag het zeggen .

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 14-8-2014 - 12:33

ik moet meerdere malen per jaar naar de huisarts om mijn oren uit te laten spuiten omdat er veel oorsmeer wordt aangemaakt dat ik er zelf niet uit kan krijgen.aan een oor heb ik een hoorapparaat en daarmee druk ik het oorsmeer het oor in.
een goede oplossing heb ik nog niet kunnen vinden.

Door Hans (niet gecontroleerd) op do, 14-8-2014 - 10:18

Meestal moet ik (ben 74 ), 1 x in het jaar mijn oren bij de huisarts laten uitspuiten, want dan zitten ze soms plotseling dicht. De laatste tijd doe ik het zelf met de douche, die ook pulserend spuiten kan. Werkt ook goed,want het is al langere tijd geleden, dat ik bij de arts ben geweest.

Door M (niet gecontroleerd) op do, 14-8-2014 - 08:28

Ik heb nooit oorsmeer meer (leeftijd?)

Door M (niet gecontroleerd) op do, 14-8-2014 - 08:28

Ik heb nooit oorsmeer meer (leeftijd?)