'Aanpak maagzweerbacterie verkleint kans op maagkanker'

Getty Images

Een korte behandeling die de Helicobacter pylori - de bacterie verantwoordelijk voor maagzweren - aanpakt, kan de kans op maagkanker verkleinen. Tot die conclusie komen onderzoekers van de McMaster University.

Ongeveer twee derde van de mensen heeft H. pylori in het lichaam, maar in de meeste gevallen worden geen klachten ervaren. De kans op maagkanker is door infectie met de bacterie groter. De bacterie kan echter worden uitgeroeid met behulp van een simpele korte antibioticabehandeling. Vaak in combinatie met een geneesmiddel dat de productie van maagzuur onderdrukt.

Onderzoek

Het onderzoeksteam van de McMaster University bestudeerde voor de Cochrane Library alle onderzoeken (randomized controlled trials) waarin het gebruik van minstens een week H. pylori-behandeling werd vergeleken met een placebo of geen behandeling bij geïnfecteerde mensen zonder klachten. Binnen de studies moesten de deelnemers minstens twee jaar gevolgd zijn en minstens twee deelnemers moesten maagkanker ontwikkeld hebben. In totaal voldeden zes onderzoeken met bijna 6.500 deelnemers aan de criteria.

"De resultaten van deze systematische review dragen bij aan het wetenschappelijk bewijs dat het uitroeien van H. pylori mogelijkheden biedt om maagkanker te voorkomen", aldus onderzoeker Paul Moayyedi. "Internationale richtlijnen voor de omgang met H. pylori veranderen wellicht als gevolg hiervan."

Resultaat

In vergelijking met geen behandeling of een placebo verkleint een behandeling van een of twee weken met antibiotica en een maagzuuronderdrukker de kans om maagkanker te ontwikkelen. Binnen de onderzoeken ontwikkelde 1,6 procent van de behandelde mensen maagkanker. In de groep zonder behandeling of die een placebo kregen was dit 2,4 procent. Het aantal doden als gevolg van de maagkanker was binnen de studies laag. De review kon dus niet bepalen of het uitroeien van de bacterie ook invloed heeft op de overlevingskansen.

Moayyedi: "We denken dat onze review voldoende bewijs levert om in landen waar maagkanker veel voorkomt het testen op en de behandeling van H. pylori bij alle mensen te overwegen. Meer onderzoek is nodig om onder andere de mogelijk nadelige effecten van de behandeling en de mate van het effect in kaart te brengen. Als een land zou beginnen met screenen raden we aan om dit in een pilotvorm te doen."

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Science Daily