PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Koortslipvirus als middel tegen huidkanker

Het herpesvirus, dat een koortslip kan veroorzaken, kan een melanoom vernietigen. Artsen in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam hebben donderdag voor het eerst een patiënt met het virus behandeld.

Het herpes-simplex-virus is zo aangepast dat het kankercellen doodt en het eigen afweersysteem stimuleert. Ook kan het geen koortslip meer veroorzaken.

De nieuwe behandeling is een vorm van immuuntherapie, een verzameling van behandelingen die erop gericht is het eigen afweersysteem van patiënten krachtig te stimuleren.

Patiënten met uitzaaiing van melanomen in de huid, onderhuids of in de lymfeklieren komen in aanmerking voor de nieuwe behandeling, mits de kanker nog niet te ver is voortgeschreden. Het middel zal bij ongeveer de helft van de patiënten aanslaan, aldus chirurg Alexander van Akkooi die de behandeling gaat uitvoeren.

Bron(nen):
  • nos.nl