KWF: 40.000 kankergevallen per jaar zijn te voorkomen

Roken grootste veroorzaker van kanker

Roken
Getty Images

Een derde van alle kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en leefomgeving. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Door gezonder te leven zijn zo'n 40.000 kankergevallen te voorkomen, stelt KWF. Roken blijft met afstand koploper als veroorzaker van kanker in Nederland. Naar schatting 19.095 diagnoses kunnen hieraan toegeschreven worden. Andere oorzaken zijn blootstelling aan de zon en ongezonde voeding, zoals te weinig fruit, groeten en te veel bewerkt vlees.

Kankergevallen voorkomen

"Deze studie laat zien dat we op een derde van alle kanker invloed hebben", constateert Carla van Gils, directeur van KWF. "Een aanzienlijk deel. Als we deze resultaten serieus nemen en de risicofactoren effectief aanpakken met gericht preventiebeleid, kan dat op jaarbasis tot 40.000 kankerdiagnoses schelen."

Het nieuwe kabinet kan daarbij het grootste verschil maken, zegt KWF. "Door bewezen effectieve maatregelen in te voeren zoals prijsverhogingen op tabak, of een marketingverbod op ongezonde voeding en alcohol kunnen we veel kankergevallen in de toekomst voorkomen. En dat is hard nodig, want de zorg kampt al met ernstige overbelasting."

Stimuleren gezondere leefstijl

Ook een gezondere leefstijl moet gestimuleerd worden. "Zorg voor een speelomgeving voor kinderen die aantrekkelijk is of het toegankelijk maken van sportabonnementen", aldus Van Gils.

Auteur 
Bron 
  • KWF Kankerbestrijding