Langere mensen grotere kans op kanker

Getty Images

Lange mensen lopen een groter risico op kanker. Dat blijkt uit een onderzoek onder 5 miljoen Zweden, uitgevoerd door het Karolinska Instituut.

Voor het onderzoek werd de gezondheid van 5 miljoen mensen uit Zweden die geboren zijn tussen 1938 en 1991 gevolgd. De langste deelnemer werd 2,25 meter.

Voor elke 10 centimeter extra lengte, bleken vrouwen 18 procent meer risico te lopen op het ontwikkelen van kanker. Bij mannen scheelde elke decimeter erbij 11 procent. Lange vrouwen hadden 20 procent meer kans op borstkanker. Zowel lange mannen als lange vrouwen hadden bovendien 30 procent meer kans op huidkanker dan kleinere mensen.

Meer factoren

Hoewel lengte een risicofactor lijkt te zijn, benadrukken de onderzoekers dat lange mensen zich geen zorgen hoeven te maken. Er spelen immers nog veel meer factoren een rol bij het ontwikkelen van kanker, zoals roken, alcoholgebruik en voeding.

Oorzaak

Deze studie bevestigt de uitkomst van eerdere onderzoeken waaruit ook al bleek dat er een verband is tussen lengte en een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker. Wat de oorzaak van dit verband is, is nog niet bekend. Mogelijk heeft het ermee te maken dat langere mensen meer cellen hebben, waardoor er meer cellen aanwezig zijn in hun lichaam die tot kankercellen kunnen muteren.

De resultaten van de studie werden gepresenteerd tijdens een conferentie van de European Society for Paediatric Endocrinology.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • BBC
  • Medical Xpress