PET/CT-scanner

 
Een PET/CT-scanner combineert PET- en CT-technologie in één apparaat en dient om abnormaal weefsel en de locatie ervan vast te stellen. Vroeger zagen standaardscanners vaak kleine tumoren over het hoofd doordat ze bewogen onder invloed van de ademhaling, de hartslag of de bewegingen van de patiënt. 
 
Dankzij nieuwe technologie kan een PET/CT-scanner nu tumoren van 2 mm doorsnede detecteren en aangetaste plekken beter begrenzen. Daardoor wordt ziek weefsel eerder ontdekt en hoeft minder gezond weefsel aan bestraling te worden blootgesteld. Deze scanners kunnen worden ingesteld op ademhalingsbewegingen om de details te vergroten van lichaamsdelen die altijd in beweging zijn, zoals het hart en de longen. 
 
Bij deze procedure krijgt de patiënt eerst een injectie met een radiofarmaceutisch middel, dat zich in 60 à 90 minuten door het lichaam verspreidt. 
 
Daarna gaat de patiënt op een tafel liggen die langzaam door een ringvormige scanner schuift , die informatie verzamelt voor het genereren van PET- en CT-beelden. De patiënt merkt niets van de scan, die 15 à 60 minuten kan duren. 
 
De scanner stelt artsen in staat om meerdere kleine tumoren op te sporen op plaatsen die in beweging zijn. Bovendien heeft de scanner software die tumoren onthoudt en verschillende opnamen kan vergelijken, zodat verschillen van afspraak tot afspraak kunnen worden opgemerkt.
Trefwoorden: