Korting AOW door samenwonen

Vraag van de week

Mijn moeder en ik wonen al ons hele leven samen. Beiden hebben we alleen AOW. Klopt het dat wij volgend jaar gekort worden op onze AOW omdat wij dan als samenwonend worden gezien?

Ja, als alle wetgeving door de Eerste Kamer wordt aangenomen dan zal naar verwachting vanaf 1 juli 2015 het inkomen van u beiden met bruto € 330 dalen. Er is sprake van twee nieuwe begrippen waar u mee te maken hebt. De eerste is de kostendelersnorm, deze bepaald dat wanneer er twee of meer inkomens in een huishouden zijn de uitkering(en) omlaag kunnen omdat de kosten van het huishouden samen goedkoper is dan alleen. Deze kostendelersnorm wordt veel aangehaald als strafkorting bij het verlenen van mantelzorg als iemand met werk of een uitkering in huis komt wonen bij een AOW-gerechtigde.

Partnerbegrip

De andere is het partnerbegrip, deze bepaalt dat wanneer er twee mensen op een adres staan ingeschreven bij de gemeente er sprake is van samenwonen. Bovendien is bij het nieuwe partnerbegrip de eerste graad (moeder-kind) niet meer uitgesloten. Voor u betekent dit dat u vanaf 1 juli 2015 waarschijnlijk samenwoners bent en dat u beiden alleen nog in aanmerking komt voor een gehuwden AOW in plaats van de alleenstaande AOW die u nu ontvangt. Als alles door gaat, dan gaat u er samen € 630 bruto op achteruit, ruim 30 procent van uw huidige inkomen. Zorg dat u tijdig een verhoging van uw huurtoeslag en zorgtoeslag aanvraagt om de pijn nog enigszins te verzachten.

De stelling van vorige week

Vorige week besteedden we ook aandacht aan de AOW-korting bij het samenwonen. In de stelling van vorige week kon u aangeven of u het eens was met deze korting. Heeft u nog niet meegestemd? Geef dan nu nog snel uw mening!
 

Bron(nen):

Reactie toevoegen

5 Comments

Door Simon borgers (niet gecontroleerd) op ma, 12-11-2018 - 06:40

Ik wordt gekort om dat ik ben getrouwd met een Thaise Vrouw die nooit 1 cent A O W zal ontvangen maar ik wordt wel daar op gekort voel mij enorm gediscrimineerd.Wij wonene met vrouw en dochter in thailand waar ik ook nooit 1 cent kinderbijslag gehad ikke turk wel krijg .

Door Jeroen (niet gecontroleerd) op do, 1-5-2014 - 23:45

Geweldig Agnes. Nou nog zien dat deze tekst komt waar ie hoort en dat er iets aan/mee wordt gedaan.

Door Agnes (niet gecontroleerd) op do, 1-5-2014 - 19:43

Nogmaals: we zullen de straat op moeten en/of allemaal apart gaan wonen zodat ze miljarden aan huurtoeslag moeten gaan betalen want:

De boeven zijn weer op het dievenpad! De hogere inkomens krijgen belastingverlaging en de onderkant mag dokken. Zo gaat het al vanaf Lubbers I en wanneer we niet een keer Den Haag bestormen zal dat zo door blijven gaan.
Het kabinet zou alle mantelzorgers op de blote knieën moeten bedanken voor het feit dat zij het mogelijk maken dat zorgbehoeftige ouderen thuis kunnen blijven wonen. Nee, in plaats daarvan komt er een strafkorting voor de AOW-er die zorg nodig heeft. Dit is gewoon een nieuwe variant van de huishoudenstoets in de bijstand die tijdens Rutte I van tafel ging en die trouwens niet gold voor AOW-ers. Het is om meerdere redenen belachelijk en ronduit schandalig dat er überhaupt op de AOW wordt gekort, ook bij samenwonen van twee ouderen, die dan samen bijna 700 euro inleveren. Moet je eens kijken wat een voordelen de samenleving ervan heeft als je geen leefvormtoets in de AOW toepast:
1- mensen kunnen ongehinderd samenwonen
2- daardoor komen woningen vrij voor woningzoekenden
3- met twee (en zeker met meerdere) alleenstaande AOW's hebben huurders meestal geen huurtoeslag meer nodig
4- samenwonende mensen kunnen voor elkaar zorgen, dus zullen minder snel een beroep doen op professionele zorgers
5- samenwonende mensen hebben gezelschap aan elkaar, dus zullen minder snel vereenzamen
6- samenwonende mensen zijn veiliger af, omdat bij gevaar voor de één, de ander hulp kan inroepen

Het zou goed zijn als de een of andere universiteit of het centraal planbureau de voordelen en besparingen van de punten 3 t/m 6 eens zou onderzoeken en doorrekenen. Geheid dat men dan tot de conclusie moet komen dat het NIET korten van AOW-ers (onder geen enkele omstandigheid) een heel groot voordeel in plaats van een nadeel is.
Overigens geldt dit mutatis mutandis ook voor de bijstand, zeker in een tijd waarin er absoluut geen betaald werk is voor iedereen en mensen zonder geldzorgen zich graag zullen inzetten voor de samenleving. Het percentage mensen met een bijstandsuitkering dat niet wil bijdragen aan de maatschappij haalt (onderzoeken uit de jaren 1990) de 3% nog niet, dus waar hebben we het over?
Het niet meer korten op deze hongerfooien (bijstand en AOW)zal ook de druk op de voedselbanken een heel stuk doen afnemen.
Mark Rutte en consorten: ga jezelf eens diep schamen en ga asjeblieft vandaag nog naar huis!

Door Agnes (niet gecontroleerd) op do, 04/17/2014 - 18:43

Door Jeroen (niet gecontroleerd) op do, 1-5-2014 - 14:15

Nederlands is moeilijk. Zie de tekst in het artikel op de 5e regel van het niet vette gedeelte: deze bepaald dat...
Hier moet bepaald toch echt met een t zijn.
Verder is niet duidelijk of de genoemde kortingsbedragen per maand of per jaar zijn; vreemde uitleg dus.
De inhoud van artikel op zichzelf is echter nog moeilijker c.q. onduidelijker dan dit artikel.
Waar de regering (ook in de Troonrede) de mond vol heeft over de participatiemaatschappij, worden aan de andere kant degenen die daar invulling aan geven financieel gepakt.
Op die manier participeren is dus afbreuk voor elkaars welzijn.

Door p (niet gecontroleerd) op do, 1-5-2014 - 11:58

Jetta Heeft een klap van de molen gehad en begint
dement te worden maar moet thuis worden verzorgt