3 tips Museumweek

De Nationale Museumweek – elk jaar een feestje voor musea en bezoekers – moet het van 19 tot en met 25 april wederom doen met een digitale editie. Maar niet getreurd: de ruim vierhonderd bij de Museumvereniging aangesloten musea bieden honderden online activiteiten. Drie tips.

1. Van Abbemuseum

Als eerste in Europa presenteert het Van Abbemuseum een perfecte weergave van het beroemde 34 meter lange Beethovenfries van Gustav Klimt (1862-1918, Wenen). Kunstenaar en ontwerper Bas van Beek (1974, Nijmegen) maakte het tot een stralend middelpunt van een indrukwekkende ervaring. In een virtuele tour kun je de werken van Klimt en Van Beek verkennen aan de hand van verschillende audio- en videofragmenten.

2. Anne Frank Huis

Een medewerker neemt je online mee door het virtuele Achterhuis waar Anne Frank en de andere onderduikers ruim twee jaar ondergedoken zaten. Een virtuele tour duurt ongeveer 60 minuten en is tijdens de museumweek gratis. Er staan vier tours gepland, vooraf reserveren is nodig. 1) Anne Frank in (on)vrijheid: woensdag 21 april van 14 tot 15 uur. 2) Anne Frank als schrijfster: vrijdag 23 april van 16 tot 17 uur. 3) Het Amsterdam van Anne Frank: zaterdag 24 april van 14 tot 15 uur. 4) Anne Frank voor families: zondag 25 april van 14 tot 15 uur.

3. Fries Museum

Eveline Holsappel, conservator toegepaste kunst en textiel van het Fries Museum, geeft op zondag 25 april om 13 uur een gratis lezing over de tentoonstelling Haute Bordure via Zoom. Door deze lezing krijg je een inkijkje in de manier waarop deze bijzondere borduurtentoonstelling tot stand kwam. Holsappel belicht een aantal bijzondere historische stukken uit de eigen collectie en laat zien dat de borduurkunst nog steeds springlevend is.

Kijk voor meer informatie voor deze en andere activiteiten op www.museum.nl/nl/museumweek