5 bijzondere kunstroutes voor fietsers

Houdt u van fietsen en bent u een echt kunstliefhebber? Dan zijn deze fietsroutes iets voor u! De mooiste kunstroutes door de provincies Utrecht, Overijssel en Zuid-Holland.

Architecturale diversiteit in Utrecht – 47 km

Startpunt: Stationsweg 36, 3981 AD Bunnik

Het Rietveld-Schröderhuis is een wereldberoemd en opmerkelijk gebouw aan de Prins Hendriklaan. Gerrit Rietveld ontwierp dit huis volledig volgens de principes van De Stijl voor Truus Schröder-Schräder. De kenmerken van De Stijl die in het gebouw naar voren komen, zijn een minimaal gebruik van kleuren en een eenvoudige vormgeving.

Bekijk de route en de knooppunten op Fietsen123

De Caldic Collectie – 34 km

Startpunt: Buurtweg 2, 2244 AD Wassenaar

Nabij Wassenaar ligt Landgoed Voorlinden. Hier is sinds 2016 Museum Voorlinden gevestigd. 

Het museum bevat de grootste particuliere kunstcollectie van Nederland en is eigendom van Joop van Caldenborgh. Deze kunstcollectie staat bekend als de Caldic Collectie, genoemd naar zijn bedrijf Caldic.

Bekijk de route en de knooppunten op Fietsen123

Van kerk naar kunst Op Hodenpijl – 35 km 

Startpunt: Schieweg 111, 2627 AT Delft

In het buurtschap Hodenpijl, net onder Schipluiden, staat Op Hodenpijl. Ooit een Rooms-katholieke kerk, tegenwoordig een kunstcentrum. 

Op Hodenpijl is een zogeheten waterstaatskerk. Hoewel dat woord anders doet vermoeden, heeft dat niets te maken met het feit dat het gebouw aan een kanaal staat. In de periode 1824 - 1875 verrezen er verschillende kerkgebouwen die met financiële steun van de overheid werden gebouwd.

Bekijk de route en de knooppunten op Fietsen123

Unieke beeldentuin bij Kasteel Het Nijenhuis – 44 km

Startpunt: Oranjelaan 1, 8131 DA Wijhe

Op de plek waar nu Kasteel Het Nijenhuis ligt, werd in de 14de eeuw al een havezate gebouwd. Het huidige kasteel dateert echter uit het einde van de 17de eeuw. De bekendste bewoner was Dirk Hannema, directeur van het museum Boijmans Van Beuningen. Hij liet een bijzondere verzameling kunst na, waarvan een deel nu in Het Nijenhuis te zien is, en een deel in Museum De Fundatie in Zwolle.

Bekijk de route en de knooppunten op Fietsen123

Grafheuvels en landschapskunst op de heide – 35 km

Startpunt: Kampboerlaan 1, 7678 VV Geesteren

De heidegebieden in de buurt van het Overijsselse Tubbergen bieden je een bijzondere landschapsvariatie.

Deze variatie begint al op de Vasserheide, een gebied ten zuiden van het dorp Vasse. Hier liggen veel grafheuvels uit de periode 4.000 tot 2.500 v.Chr. Ook zijn er veel gewone graven aangetroffen; deze zijn weliswaar iets jonger, maar dateren alsnog uit de IJzertijd. Uit de IJzertijd stammen ook de Celtic Fields, een aantal prehistorische akkers die op luchtfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog zijn ontdekt. Een vreemde naam, aangezien de Kelten ze niet aangelegd hebben.

Ook de Manderheide, bij het dorp Mander, herbergt enkele bijzondere bezienswaardigheden.

Bekijk de route en de knooppunten op Fietsen123

Bron(nen):