Borrelen met bitterballen is officieel cultureel erfgoed

Getty Images

Vanaf heden is het zover: een bitterbal bij de borrel hoort tot Nederlands cultureel erfgoed. De aanvraag van 'bitterballenkoningin' Ilona de Wit is geaccepteerd. Wat verandert er nu? 

'Eigenlijk vrij weinig, maar het voelt toch feestelijk! [...] Het is dus vooral een bevestiging van de rol die de bitterbal inneemt in de Nederlandse borrelcultuur.'

Ilona de Wit (38) deed de aanvraag omdat ze verrast was dat bitterballen nog niet op de lijst met immaterieel erfgoed stonden. Zelf is ze gek op bitterballen, het bereiden van de zoute snack is voor haar een soort hobby geworden. 'Ik vind het leuk om bitterballen te maken. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in een bitterbal. Mijn oma’s snert, of nacho’s...'

Voor iedereen een bitterbal

Veel Nederlanders worden gewoon heel blij van bitterballen, in combinatie met een borrel, aldus Ilona. Haar definitie van 'bitterbal' is overigens vrij breed - ook vegetarische of veganistische ballen vallen onder de paraplu van het woord. Zelf is Ilona minder fan van de traditionele draadjesvlees bitterbal, juist omdat die zo gangbaar is. 

De Wit riep eerder 27 maart uit tot eerste Nationale Bitterballendag. Ze heeft ook een boek uitgebracht: 'Het Bourgondische Bitterballenboek' voor de enthousiaste keukenprins(es).

Ook interessant:

- De beste bitterbal van Nederland

- Zijn bitterballen uit de oven gezonder?

- Recept: Opa's bitterbal

Bron: AD

Auteur