Cultuurtip: 100 jaar KLM

Ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de KLM organiseert het Maria Austria Instituut (MAI) een fototentoonstelling over de KLM-passagier, te zien in het Stadsarchief Amsterdam. Met prachtige nostalgische foto’s van topfotografen als Maria Austria, Carel Blazer, Paul Huf en Henk Jonker.

Let's Fly Away!

Op dinsdag 7 oktober 1919 werd de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën opgericht. Is het vliegen vandaag de dag net zo normaal geworden als op de bus stappen, in de begintijd tot sprak de luchtvaart voor velen tot de verbeelding. Bekende Nederlandse fotografen hebben sindsdien talloze luchtreizigers geportretteerd.

De fototentoonstelling ‘Let's Fly Away!’ toont een schat aan beelden met in de hoofdrol de passagiers en het personeel. Zo zien we een groep ziekenzusters vol bewondering in de jaren dertig het exterieur bekijken van de Douglas DC-2 Oeverzwaluw. Of een groep passagiers die al handenschuddend uit het raam hangen van een Fokker-toestel. Ook de aankomst op Schiphol van beroemdheden als Ella Fitzgerald, Maria Callas, Gina Lollobridgida, Ava Gardner, Audrey Hepburn en Mel Ferrer werd op de gevoelige plaat vastgelegd.

De tentoonstelling toont zo in een notendop de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart vanaf de eerste vertrekken vanuit een drassige Haarlemmermeerpolder tot aan vandaag de dag, waarin reizigers met alle gemak de wereld over reizen. Te zien tot en met 9 oktober. www.amsterdam.nl/stadsarchief

Om in de stemming te komen bekijkt u hier een trailer.


Vertrek per Fokker-toestel, MAI / KLM foto Historisch Archief.