Cultuurtip: 6 keer eropuit met de kleinkinderen

Maximaal genieten in de herfstvakantie

gezin
Getty Images

Met de herfstvakantie voor de deur (vanaf 15 oktober voor regio noord; vanaf 20 oktober voor regio zuid en midden) staan ook zomaar ineens de kleinkinderen voor de deur! Wij selecteerden zes uitjes waar u én uw kleinkinderen blij van worden.


1. Filmfestival Cinekid on Tour

Cinekid
Cinekid

De herfstvakantie staat onder andere in het teken van filmfestival Cinekid on Tour. Cinekid is het grootste film- en mediafestival voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar en (groot)ouders. Jaarlijks bezoeken meer dan 60.000 kinderen, ouders en (internationale) gasten het festival. Er worden films vertoond uit de hele wereld, er is een selectie van de beste televisieprogramma’s voor de jeugd en er worden activiteiten georganiseerd rondom de nieuwste ontwikkelingen van nieuwe media in het MediaLab. Het Cinekid Festival heeft Pathé Amsterdam Noord als hoofdlocatie en daarnaast nog ruim 30 locaties door heel Nederland. Ieder theater heeft een basis Cinekid programma en voegt zelf extra activiteiten toe.

Hier vindt u de locaties van het Cinekid Festival 2022 per regio op alfabetische volgorde.

2. Oktobermaand = Kindermaand

Oktobermaand = kindermaand
Stichting Kunst & Cultuur

In Drenthe en Groningen is het heel oktober Kindermaand. Iedereen van 4 tot 13 jaar kan gratis meedoen aan super leuke activiteiten. In het theater, een molen, museum of lekker buiten.  Wat dacht u van een circusles? Of een workshop lipgloss maken? Er zijn ook spannende speurtochten. Door het museum, maar ook in het donkere bos. En er zijn dit jaar weer mooie voorstellingen in het theater.  Kinderen hebben altijd gratis toegang. Zij kunnen dansen, schilderen, drummen, koekjes bakken en nog veel meer. Van volwassene wordt soms een bijdrage gevraagd. Ook leuk: u kunt ter inspiratie de gratis Bucketlist van Drenthe downloaden: 16 prachtige dingen om te ontdekken en van uw lijstje af te strepen.

Meer informatie en het programmaboekje vindt u hier.

3. Oudhollandse kermis in het Zuiderzeemuseum

Zweefmolen
Getty Images

Een extra nostalgisch uitje met de kleinkinderen: in het Zuiderzeemuseum dompelt u zich niet alleen onder in het leven van honderd jaar gelden, maar kunt u ook zwieren en zweven op de Oudhollandse kermis! In de herfstvakantie kunnen kinderen en (groot)ouders genieten van de verschillende, gratis kermisattracties uit de jaren twintig. Onder andere een luchtschommel, zwanenzweefmolen, tunnelbaan, carrousel en de kop van Jut staan opgesteld. Kom zwieren, zwaaien en rondjes draaien! Weten wat de toekomst brengt? Bezoek dan de waarzegsters in de waarzegwagon; deze is toegankelijk voor bezoekers tot en met 12 jaar. Woon tijdens de herfstvakantie op woensdag en zaterdag ook een van de poppenkastvoorstellingen bij van de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam. Kijk om 12.30, 14.00 en 15.30 uur naar de speciaal voor het museum geschreven poppenkastvoorstelling De avonturen van Marretje de meeuw of het geniet van traditionele verhaal over Jan Klaassen en Katrijn. En voor de lekkere trek is er een suikerspin- en popcornkraam!

De kermis is net als het museum te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag 29 oktober ook tussen 18.00 en 21.00 uur tijdens de Avond in het buitenmuseum. Alle informatie vindt u hier.

4. Herfststukjes: jeugdtheater in de vakantie

Herfststukjes
Herfststukjes

In de herfstvakantie, van 21 tot en met 30 oktober, waait festival Herfststukjes de theaters in. In acht theaters in de provincie Utrecht kun je je hart ophalen aan het mooiste jeugdtheater. Een afwisselend programma voor 2 tot en met 12+ met voor iedereen iets moois. Kindervoorstellingen met volwassen thema’s, spetterend muziektheater en hippe dans. Voor peuters, beginnende pubers en natuurlijk alle ouders, opa’s en oma’s.   

Te zien van vrijdag 21 t/m zondag 30 oktober in Theater Kikker, Podium Hoge Woerd, Aan de Slinger, Bibliotheek Neude, Stadsschouwburg Utrecht, Flint en De Lieve Vrouw in Amersfoort. Alles over het programma vindt u op de site van Herfststukjes.

5. Lichtkunstfestival Enchanted Gardens

Het lichtkunstfestival Enchanted Gardens betovert dit najaar Kasteeltuinen Arcen in de avonduren. Leuk om met de iets oudere kleinkinderen naar toe te gaan (het is van 19 uur tot 23 uur). Er is een bijzondere variëteit aan lichtkunst te zien in de tuinen en op Kasteel Arcen. Een sfeervol uitgelichte route brengt u op de mooiste plekjes van het park en toont u de lumineuze creaties van lichtkunstenaars uit de hele wereld. Een unieke en sprookjesachtige beleving in het donker!

Terwijl Enchanted Gardens in de avonduren te bewonderen is in Kasteeltuinen Arcen, is overdag de pracht van de herfst zichtbaar tijdens de florale show Herfstig! Meer dan duizend herfstbloeiers zijn in indrukwekkende composities in de tuinen verwerkt en het kasteel is omgetoverd in een herfstige bloemenshow met het thema Mysteries van de Herfst.

14 oktober t/m 30 oktober 2022. Meer informatie en tickets op de site van Kasteeltuinen Arcen.

6. Ga de natuur in!

Paddenstoelen
Getty Images


Er zijn deze herfstvakantie ook veel leuke dingen te doen in de natuur. Van paddenstoelensafari's tot herfstboottochten en vleermuizen kijken: er is voor elk wat wils te vinden in de uitgebreide agenda van Natuurmonumenten. Wandel eens mee met Nachtwachter, ga herten spotten tijdens een herfstochtendwandeling of wordt een boswachter van OERRR en bezoek een Wilde Buitendag.

Auteur 
  • Franca van Dalen