Cultuurtip: Albumhoezenkunst

Hipgnosis
Plus Magazine

De Londense ontwerpstudio Hipgnosis was in de jaren 70 de maker van de legendarische albumhoezen van bands als Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel en 10CC. In het Groninger Museum is nu een tentoonstelling te zien over de werkwijze van Hipgnosis.

Tienerkamers

Miljoenen tienerkamers hingen vol met albumcovers die door de Londense ontwerpstudio Hipgnosis gemaakt waren.

Led Zeppelin
Plus Magazine

Een kleine greep uit de klassiekers: de regenboogprisma op de elpee The Dark Side of the Moon van Pink Floyd ut 1973.; de man in wit pak in het bruine café op de elpee In Through the Out Door van Led Zeppelin uit 1979; Peter Gabriel in en verregende blauwe auto op de elpee Car van Peter Gabriel uit 1977; de bandleden van Wings op de vlucht, gevangen in een zoeklicht op de elpee Band on The run van Wings uit 1973; de man in duikerspak op de elpee Deceptive Bends van 10CC uit 1977.

Peter Gabriel
Plus Magazine

Het waren vaak surrealistische beelden, uit de tijd vóór de uitvinding van digitale fotografie en Photoshop.

10CC
Plus Magazine

Privé-archief

“Hipgnosis maakte van het vertalen van muziek naar beeld een kunstvorm”, zegt directeur van het Groninger Museum, Andreas Blühm, over de ontwerpstudio. Samen met Hipgnosis-oprichter Aubrey Powell stelde hij deze tentoonstelling samen.

Pink Floyd
Plus Magazine

Alle foto’s en objecten die te zien zijn in The Art of Hipgnosis komen uit het privé-archief van Powell. De tentoonstelling is zien tot en met 7 mei 2023.

Wings
Plus Magazine

Een impressie van de opening

Auteur 
  • René Boers