Cultuurtip: Antarctica van binnenuit

De prachtige natuurdocumentaire ‘Antarctica’ laat zien dat alles wat op Antarctica gebeurt, effect heeft op ons leven. Hoe dat zit, kun je van vanaf 8 oktober ervaren op het koepelscherm van Omniversum in Den Haag.

Min 57 graden

De natuurdocumentaire, gemaakt door BBC Earth, gaat over de wonderlijke wezens die op en rond Antartica leven. Het is de koudste, droogste en winderigste plek op aarde, omringd door de ruwste oceanen. De gemiddelde temperatuur in de zomer is min 57 graden en in de winter min 90 graden Celsius. Toch leven er talrijke dieren.

Mysterieus

Op het 850 vierkante meter grote koepelscherm van het Omniversum komt die mysterieuze wereld tot leven. Duizenden zeesterren, miljoenen pinguïns, enorme zeeolifanten en scholen walvissen komen voorbij. Als kijker zwem je als het ware tussen de zeehonden en walvissen, en zweef je boven bergtoppen en pinguïnkolonies. Er gebeurt van alles op Antarctica en de omliggende eilanden: zeesterren proberen er het groeiende ijs te ontwijken, zeeolifanten verdedigen hun harems, pinguïns zoeken tussen miljoenen soortgenoten hun jong en zeeluipaarden laten hun indrukwekkende jachttechnieken zien.

Boodschap

De makers van de film willen niet alleen laten zien hoe mooi dit ongerepte continent is, ze dragen ook  boodschap uit. Antarctica en de Zuidelijke Oceaan reguleren oceaanstromingen en zeespiegels, en de vele dieren die hier leven kunnen grote hoeveelheden CO2 opnemen. Klimaatverandering en stijgende temperaturen hebben echter een desastreuze invloed. Daarom is wereldwijde samenwerking nodig voor de natuurbescherming en om de gezondheid van onze planeet te waarborgen.

Klik hier om naar de site van het Omniversum te gaan.