Cultuurtip: Barbie in het museum

Barbie (de pop) werd eind vorig jaar 60 jaar en dat moet gevierd worden. Op twee plaatsen in Nederland kun je momenteel naar een expositie over de beroemdste aankleedpop ter wereld.

1. ‘60 jaar Barbie’

Stedelijk Museum Vianen laat aan de hand van Barbie van de jaren 60 tot vandaag de dag zien hoe het schoonheidsideaal is veranderd. Barbie ging verder dan stilzitten en mooi zijn: zij werd astronaut, kreeg een eigen auto en werd zelfs transgender. Het museum presenteert ruim honderd Barbies in allerlei verschillende rollen en outfits, waaronder de klassiekers Malibu Barbie en Barbie Superstar. Ook de zeldzame allereerste Barbie uit 1959 en de voorloper, de Duitse Bild Lilli, zijn aanwezig. De tentoonstelling is nog tot en met 13 september te zien is. Klik hier om naar de website van het museum te gaan.

2. ‘Barbie & Ken, al bijna zestig jaar een setje’

Alle Barbies en aanverwante artikelen van de expositie in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld) zijn afkomstig uit de privécollectie van Armel Rood. Zij is al ruim dertig jaar een verzamelaar en een autoriteit op het gebied van Barbies. Door jarenlange zoektochten op rommelmarkten, verzamelbeurzen en internet heeft ze inmiddels ruim vierhonderd poppen. Ook Ken, de mannelijke tegenhanger van Barbie, die in 1961 in Amerika op de markt geïntroduceerd, is vertegenwoordigd. In de expositieruimte hangen tevens twee schermen waarop continu oude Barbie-commercials worden vertoond. Te zien tot en met 30 december. Klik hier om naar de website van het museum te gaan.