Cultuurtip: Evoluon weer open

Evoluon
Getty Images

Het Evoluon, het iconische gebouw in de vorm van een vliegende schotel in Eindhoven, is nu heropend voor het grote publiek met de tentoonstelling RetroFuture.

Schoolreisjes

Het Evoluon was vanaf 1966 een toekomstgericht techniekmuseum, gebouwd door Philips. Wie is er in zijn jeugd niet geweest: in de jaren zestig en zeventig was het een populaire bestemming voor schoolreisjes. In 1989 sloot het de deuren om alleen nog als congrescentrum verder te gaan. Ruim dertig jaar later heeft het zijn oude functie als techniekmuseum weer teruggekregen.

Toekomstdromen

In het futuristische gebouw wordt de bezoeker in een spectaculaire en speelse setting meegenomen in de belevingswereld van toekomstdenkers, dromers en kunstenaars met design, kunst, wetenschap en film. De tentoonstelling RetroFuture laat zien hoe vroeger naar de toekomst werd gekeken en welke dromen waarheid zijn geworden. Zo droomde Da Vinci in de 15de eeuw over vliegen en werd dit aan het begin van de 20ste eeuw werkelijkheid. En in vroegere films was communiceren via een beeldscherm fictie, maar beeldbellen is inmiddels niks bijzonders meer. Maar er is ook aandacht voor de ideeën van vandaag, zoals een virtual reality tijdmachine die je miljoenen jaren de toekomst in brengt. Een impressie:

RetroFuture is te zien tot en met 23 maart 2023. Open van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Maandag gesloten. Meer informatie: www.evoluon.com

Beeldbellen
Getty Images

Illustratie van beeldtelefoon uit 1930.

Auteur 
  • René Boers