Cultuurtip: In de ban van de zee

Getty Images

Normaal gesproken hangen ze in zijn huis in Londen, maar sinds deze week zijn de maritieme schilderijen uit de verzameling van de ondernemer Anthony Inder Rieden (79) uitgeleend aan Museum Bredius in Den Haag. En dat is best bijzonder.

Gouden eeuw

Anthony Inder Rieden is een Nederlandse fiscaal adviseur en manager, die op de Bahama’s houdt kantoor houdt en deels in Londen woont. Hij verzamelt al bijna veertig jaar maritieme schilderijen. Zijn hele leven is hij al ‘in de ban van de zee’. Hij bracht zijn jeugd door aan het strand en de zee bij Haarlem, verhuisde in 1965 naar het buitenland en bouwde gestaag aan een van de grootste particuliere maritieme verzamelingen ter wereld. Rivier-, oever-, strand- en zeegezichten, maar ook zeeslagen en scheepsportretten van onder meer Van de Velde, De Vlieger, Van Goyen, Storck, Verbeeck, Backhuysen en Vroom. De gehele 17de eeuw, de gouden eeuw van de Nederlandse scheepvaart, is in de bijna 70 schilderijen van de collectie terug te vinden.

Aan de Hofvijer

De schilderijen hebben Groot-Brittannië nooit eerder verlaten en zijn nu voor drie maanden te zien in Museum Bredius. Het museum is gelegen aan de Hofvijver in een 18de eeuws herenhuis en op zich al de moeite waard om te bezoeken. Het huisvest de privécollectie van kunstverzamelaar en oud-directeur van het Mauritshuis Abraham Bredius (1855-1946), met o.a. werken van Rembrandt, Jan Steen, van der Neer, d’ Hondecoeter, Hobbema.

www.museumbredius.nl

Foto: Strandgezicht van Ludolf Backhuysen, ca. 1665.

Auteur