Cultuurtip: Kerstklassiekers

Balletdansers Zwanenmeer
Getty Images

Het balletgezelschap van de Staatsopera van Stara Zagora uit Bulgarije toert in december en januari door Nederland met Tsjaikovski’s balletklassiekers Het Zwanenmeer en De Notenkraker. Een leuk uitje voor het hele gezin in de donkere dagen rond Kerstmis.

Het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer is de klassieker onder de klassiekers en wereldwijd een van de meest opgevoerde balletten. Het vertelt het verhaal van een ongelukkige liefde. Prins Siegfried wordt verliefd op prinses Odette. Zij kunnen niet samenzijn, omdat zij door magie in een witte zwaan is veranderd. Door een list wordt prins Siegfried verliefd op de dochter van een tovenaar, die exact op prinses Odette lijkt. Prins Siegfried ontdekt het verraad, maar is hij nog op tijd om zijn ware liefde, prinses Odette, te redden?

De Notenkraker

Ook De Notenkraker is een ware kerstklassieker. Het vertelt het verhaal van een bijzondere kerstavond bij de familie Stahlbaum. Clara krijgt van haar peetvader een schitterende notenkrakerpop. 's Nachts verandert de pop plotseling in een knappe prins. Hij neemt Clara mee naar een sprookjeswereld, waar ze samen met een leger van tinnen soldaatjes de strijd aangaan met de gemene muizenkoning.

Te zien in de Nederlandse theaters tot en met 22 januari 2023. De complete speellijst van beide voorstellingen staat op: www.dgtheater.nl
 

Auteur 
  • Redactie