Cultuurtip: Matthäus Passion ‘live’

Als gevolg van het coronavirus zijn alle geplande uitvoeringen van de Matthäus Passion komen te vervallen. Maar geen nood. Er zijn een paar goede alternatieven om Johann Sebastian Bachs oratorium te bekijken.

1. Concertgebouw Amsterdam

Het Concertgebouw gaat vrijdagavond 3 april om 19.00 uur een uitvoering uit het archief streamen. Het gaat om de Matthäus-Passion van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van de Hongaarse dirigent Iván Fischer, met het Nationaal Jongenskoor en Groot Omroepkoor. De uitvoering werd in 2012 zeer positief ontvangen. Dagblad Trouw schreef dat de openingsmaten nauwelijks mooier zullen hebben geklonken en over een ‘perfecte frasering’. De bekende tenor Mark Padmore vervulde de rol van evangelist.

Te bekijken via deze link.

2. Grote Kerk Naarden

De Nederlandse Bachvereniging is in 1921 opgericht, met als eerste doel om Matthäus Passion van Bach uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. De jaarlijkse uitvoering van de Bachvereniging in Naarden staat inmiddels bekend als dé Nederlandse Matthäus, die je toch minstens één keer in je leven moet hebben meegemaakt.

Op hun All of Bach-YouTubekanaal vind je een integrale opname van de Matthäus Passion onder leiding van Jos van Veldhoven, opgenomen voor het project All of Bach op 16 en 19 april 2014 in de Grote Kerk, Naarden.

3. De Nieuwe Kerk Amsterdam

Op zondag 12 april om 12:00 uur zendt NPO2 Extra een integrale uitvoering van de Matthäus Passion in De Nieuwe Kerk in Amsterdam uit, gedirigeerd door Reinbert de Leeuw, opgenomen in 2016.  Het concert wordt gevolgd door de documentaire ‘De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw’, geregisseerd door Cherry Duyns. Componist en dirigent Reinbert de Leeuw overleed in februari op 81-jarige leeftijd. 
Aansluitend wordt de documentaire 'De herontdekking van de Matthäus' uitgezonden, over de Vlaamse dirigent en zanger René Jacobs en zijn band met de Matthäus-Passion. Het programma wordt herhaald op maandag 13 april om 23:05 uur op NPO 2 extra.