Cultuurtip: Miniminikunst

De Nachtwacht op een twijgje, een microscopisch kleine windmolen, een bloem in uitgeholde mensenhaar: het zijn enkele voorbeelden van Micro Art Amsterdam, een tentoonstelling over de kleinste kunstwerken ter wereld. Te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam tot en met 31 december.

Vergrootglas

Omdat de werken met het blote oog bijna niet te zien zijn, krijgen bezoekers een vergrootglas om de collectie te bewonderen. Het gaat met name om werk van de kunstenaars Mykola Syadristy en Hasan Kale, die zich gespecialiseerd hebben in dit soort kunst op de vierkante millimeter.

Punt van een haar

Syadristy werkt veel met edelmetalen en pitten van vruchten en maakte de afgelopen decennia ruim honderd miniatuurkunstwerken met behulp van chirurgische instrumenten. Tien werken van de Oekraïense kunstenaar zijn door het Guinness Book of World Records erkend als de kleinste kunstwerken ter wereld. Drie daarvan zijn te zien tijdens de tentoonstelling: de microscopisch kleine windmolen, de handtekening van Mykola op de punt van een haar en een roos van ragfijn gouddraad in een uitgeholde haar. 

Pompoenpit

De Turkse kunstenaar Kale schildert op voorwerpen uit ons dagelijks leven, zoals een rijstkorrel, spijker of scheermes. Hij werkte de afgelopen anderhalf jaar aan micro-uitvoeringen van de Nachtwacht van Rembrandt, bijvoorbeeld op een pompoenpit, de binnenkant van een schelp, de bovenkant van een luciferdoosje en de doorsnede van een stukje twijg. Ook maakte hij microscopisch kleine portretten van de Nederlandse koninklijke familie.

De Beurs van Berlage aan het Damrak 243 in Amsterdam is dagelijks open van 10 tot 18 uur. Entree: €15. Zie: https://microartamsterdam.com

Foto's: Twycer