Cultuurtip: Naturalis 200 jaar

Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden bestaat dit jaar 200 jaar en viert dat met een speciale tentoonstelling, waarin 25 hoogtepunten uit de collectie voor het eerst – of sinds lange tijd – te bewonderen zijn voor bezoekers.

Uit het depot

Wat ooit begon in 1820 met de persoonlijke collectie van koning Willem I groeide in twee eeuwen uit tot een natuurhistorische schat met maar liefst 42 miljoen objecten. Die liggen opgeslagen in het depot en staan vooral ten dienste van wetenschappelijk onderzoek. De 25 objecten die nu uit het depot gehaald zijn, zijn extra kwetsbaar maar zijn exemplarisch voor de indrukwekkende geschiedenis van Naturalis. Te zien zijn bijvoorbeeld de uitgestorven Kaapse leeuw, Darwinvinken, een samengesteld skelet van een dodo, het ei van een Olifantenvogel.

Favoriete object

Onderdeel van de tentoonstelling is ook een serie portretten van fotograaf Raymond Rutting, die bekende Nederlanders fotografeerde met hun favoriete object uit de collectie van Naturalis. Zo koos astronaut André Kuipers de Diepenveenmeteoriet als favoriet object. Presentatrice Merel Westrik poseerde met een orang-oetan. En onderzoeker en hoogleraar Freek Vonk ging op de foto met een van de giftigste slangen op aarde, namelijk de koningscobra.

De tentoonstelling ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’ is te zien tot en met 17 april 2021. Tickets vooraf reserveren via de website.