Cultuurtip: Ontdek het Rijksmuseum

De musea zijn nog zeker een mand dicht, maar dat wil niet zeggen dat er niets te beleven valt. Veel musea ontdekken noodgedwongen de virtuele mogelijkheden om hun collecties onder de aandacht te brengen. Het Rijksmuseum in Amsterdam spant de kroon.

1. Ontdek Meesterwerken

Met Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken lijkt het net alsof je door het museum wandelt met een multimediatour. De tour voert langs achttien meesterwerken in de Eregalerij. 

2. In Detail

Met In detail kun je de allerkleinste details van beroemde werken ontdekken. Zo zie je bijvoorbeeld op het winterlandschap van Avercamp mensen colf spelen, de voorloper van golf en ijshockey.

3. 100 Meesterwerken

In 100 Meesterwerken worden de hoogtepunten van het Rijksmuseum middels korte video’s uitgelicht. De video’s kunnen worden gepauzeerd zodat je zelf kunt inzoomen op details.

4. Rijksstudio

Met Rijksstudio kan iedereen bijna 700.000 objecten uit de collectie van het Rijksmuseum gratis én op hoge resolutie tot in detail bekijken, downloaden en delen. 

5. Podcasts

In Podcast In het Rijks vertellen conservatoren, experts en kunstenaars verhalen over kunstwerken en hun makers. Er staan inmiddels tientallen podcasts van tussen de 20 en 30 minuten op de site. Ook te beluisteren in de bekende podcast-apps.

6. Van leerling tot meester

Zin om zelf aan de slag aan te gaan? Het Rijksmuseum helpt je op weg. In de serie Van leerling tot meester leer je in workshops de basistechnieken voor het tekenen en schetsen.

7. Geïnspireerd door

Een stapje verder gaat de serie Geïnspireerd door. In deze serie leer je hoe je, geïnspireerd door de grote meesters, hun technieken eigen kunt maken. Zodat je je eigen meesterwerk kunt maken.

Er is nog veel meer te ontdekken, bekijken en beluisteren tijdens de lockdown in het Rijksmuseum. Kijk daarvoor op deze website