Cultuurtip: Open Monumentendag 10 en 11 september 2022

Kerk woonhuis
Getty Images

Op zaterdag 10 en zondag 11 september heb je de kans om tijdens Open Monumentendag weer achter de poorten en deuren te kijken van honderden monumentale gebouwen die normaal gesproken gesloten voor publiek zijn.

Thema duurzaamheid

Op de website www.openmonumentendag.nl staan verschillende tips voor een bezoek. Naast kastelen en molens en zijn er ook tuinen en woonhuizen opgesteld. Bovendien zijn er verrassende industriële panden geopend die het thema duurzaamheid op verschillende manieren toepassen. Ook vind je op de website inspiratiefilms en podcasts. Hier volgen drie hoogtepunten.

ENKA
Getty Images

Enka-terrein

Langs de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem in Ede ligt het enorme ENKA-terrein. De ENKA (Nederlandse Kunstzijdefabriek) werd in 1919 gebouwd door de ondernemer J.C. Hartogs en in 1922 geopend (dit jaar dus precies 100 jaar geleden). Inmiddels is in het voormalige kantinegebouw van het terrein een school en kinderopvang gevestigd. Alleen op zaterdag 10 september worden er rondleidingen door dit bijzondere pand gegeven.

De Kluis

De Kluis in Schin op Geul (Limburg) is een eenvoudige woning met een kleine kapel en kan eigenlijk worden gezien als een eenmansklooster. Een mystieke locatie waarover de nodige verhalen te vertellen zijn. Tijdens een rondleiding door het gebouw en de tuin met de indrukwekkende kruiswegstaties kruip je als het ware in de huid van de kluizenaars, die hier vroeger een vroom en eenzaam leven doorbrachten. Reserveren is noodzakelijk.

De kluis
Getty Images

Woonhuis in kerk

Wat aan de Arnhemsestraatweg 20 in Rheden ooit een gereformeerde kerk was, in 1928 ontworpen door architect Jr. H.J. Tiemens, werd in 2006 grondig verbouwd tot aanvankelijk een kantoor en later tot een modern woonhuis. Alleen op 10 september bestaat de mogelijkheid om binnen te kijken en je te laten verrassen door de klassieke details zoals de authentieke glas-in-lood ramen en de invloed van de Delftse school, die door de gehele woning zichtbaar is.

Auteur 
  • René Boers