Cultuurtip: Tonio op het toneel

Eerst was er het boek, toen de film, en nu de toneelvoorstelling: ‘Tonio’, over de onverwachte dood van de zoon van de schrijver A.F.Th. van der Heijden. Porgy Franssen en Jacqueline Blom spelen in de theaterbewerking de ouders die overeind proberen te blijven na deze dramatische gebeurtenis. Te zien in het theater tot en met 10 april.

Rouwverwerking

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval in het centrum van Amsterdam om het leven. Tonio is dan 21 jaar. Van der Heijden reconstrueert in de roman ‘Tonio’ uit 2011 wat er met Tonio gebeurde in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp. Een zoektocht naar het wat en het hoe langs ooggetuigen, vrienden, politiemensen en artsen. Maar ook een zoektocht naar hoe je zo’n zwaar verlies moet verwerken en wat het met jou en je partner doet. Van het boek werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

In 2016 werd het boek door Paula van der Oest verfilmd met  Pierre Bokma en Rifka Lodeizen in de hoofdrollen. En nu is het de beurt aan Porgy Franssen en Jacqueline Blom om in de huid te kruipen van de ouders. Drijft het verlies hen uit elkaar of zijn ze in staat elkaar te troosten?

Klik hier om naar de speellijst te gaan.

Foto: Foto Piek