Cultuurtip: Trouwe viervoeters

Nu we meer tijd thuis doorbrengen door de coronacrisis, is er een run op huisdieren ontstaan. Met een huisdier blijkt het gemis aan sociale contacten een stuk draaglijker. De expositie ‘Trouwe viervoeter’ in het Stedelijk Museum Vianen is daarom een schot in de roos.

In de mode

Te zien zijn 45 schilderijen van de negentiende-eeuwse Groningse schilder Otto Eerelman (1839-1926) waarin honden en paarden de hoofdrol spelen. Huisdieren als gezelschapsdieren raakten in de tweede helft van de negentiende eeuw in de mode bij rijke burgers. Eerelman specialiseerde zich in het vereeuwigen van deze huisdieren. Hij tekende en schilderde voornamelijk honden en paarden, en was daarmee zo succesvol dat hij zelfs opdrachten van het Koninklijk Huis kreeg. De ‘Rembrandt van het Noorden’ werd hij genoemd.

Wilhelmina te paard

Naast de honden en paarden worden in de tentoonstelling in Vianen ook exotischer dierenportretten van Eerelman getoond, zoals een orang-oetan, een papegaai en een leeuw. Een van de topstukken in de tentoonstelling is het zelden getoonde en bijna twee meter lange bruikleen uit de collectie van het Koninklijk Huis: Wilhelmina te paard voor een wapenschouw op de Renkumse heide.

Te zien tot en met 31 januari 2021. Kijk voor de openingstijden en meer informatie op de website van het Stedelijk Museum Vianen

Digitale opening

Hondenkenner en televisiepresentator Martin Gaus verzorgde de van ‘Trouwe viervoeter’.