Cultuurtip: Verhalenverteller Jan Steen

Getty Images

Welke expositie, theatervoorstelling of bioscoopfilm mag u niet missen? Met welke cd, tv-serie of welk boek doet u uzelf een plezier? Iedere week geeft René Boers, redacteur Cultuur van Plus Magazine, een tip voor het weekend.

Jan Steen is vooral bekend als schilder van scènes uit het dagelijks leven, de spreekwoordelijke ‘huishoudens van Jan Steen’. Maar hij heeft ook heel andere onderwerpen geschilderd: verhalen uit de bijbel, de klassieke mythologie en de oudheid. Het Mauritshuis in Den Haag belicht tot en met 13 mei juist deze kant van de 17de-eeuwse meesterschilder in de tentoonstelling ‘Jan Steen vertelt’.

Herbergier

Jan Steen (1626-1679) wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders uit de Hollandse Gouden Eeuw (naast Rembrandt, Vermeer en Hals). Hij werd geboren en groeide op in Leiden, waar hij in 1648 werd opgenomen in het dat jaar opgerichte schildersgilde St. Lucas. Na omzwervingen in Delft, Haarlem en Warmond keerde hij in 1670 terug naar Leiden. Naast zijn schildersatelier runde hij ook twee keer een herberg, in Delft en Leiden, zonder al te veel financieel succes overigens. De schulden die hij maakte, moest hij met zijn schilderwerk afkopen. De vrolijke herbergtaferelen zijn ongetwijfeld geïnspireerd op zijn horeca-verleden. 
Jan Steen was twee keer getrouwd. Met zijn eerste vrouw Margriet van Goyen (de dochter van de schilder Jan van Goyen) kreeg hij zeven of acht kinderen; met zijn tweede vrouw Maria van Egmond nog eens twee. In 1679 werd Jan Steen bijgezet in het familiegraf in de Pieterskerk in Leiden. 

Veelzijdig kunstenaar

Jan Steen schilderde in zijn leven rond de vierhonderd schilderijen. Het Mauritshuis laat nu aan de hand van 21 schilderijen, voornamelijk de historiestukken, zien dat Steen hoe veelzijdig hij als kunstenaar was en dat hij een scherp oog had voor humoristische verhalen. 

Documentaire

Foto: De bespotting van Simson ©Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen

Auteur