Drie museumtips

De grotere theaters gaan even in lockdown, maar de musea blijven vooralsnog open voor publiek. Wel van tevoren reserveren op een tijdslot, binnen mondkapje op en anderhalve meter afstand houden. Drie tips.

1. Henk Helmantel

Tot en met 7 maart 2021 zijn circa 70 schilderijen van de Groningse kunstschilder Henk Helmantel te bewonderen in het Drents Museum in Assen. Helmantel schildert vooral stillevens en interieurs van kerken en kloosters, op een zeer fijne en realistische manier. Tijdens de tentoonstelling zijn ook veel persoonlijke voorwerpen te zien die Helmantel in zijn werk heeft afgebeeld.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

2. Olphaert den Otter

Zonder dat er een mens te zien is, speelt de mens – als dader, slachtoffer of gewoon als toeschouwer – toch de hoofdrol in de schilderijen van Olphaert den Otter. Bijvoorbeeld in landschappen waar rampen plaatsvinden of hebben plaats gevonden. Of in door zwervers en daklozen verlaten plekken onder bruggen en in bossen. Of in wolkenluchten en hemellichamen waarin de nietigheid van de mens voelbaar is. Te zien tot en met 31 januari in Museum Belvédère in Heerenveen.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

3. Anders Zorn 

Van in klederdracht gehulde, dansende stelletjes tijdens midzomernacht tot een naakte, blonde vrouw die haar zoon door kabbelend water leidt: de werken van Anders Zorn (1860-1920) verbeelden idyllische voorstellingen van het Scandinavische leven. Net als veel Europese tijdgenoten rond 1900 brengt de Zweedse kunstenaar zo een ode aan de traditionele manier van leven. Te zien tot en met 31 januari 2021 in Kunstmuseum Den Haag.

Klik hier voor meer informatie en tickets.


Elementen, vuur van Olphaert den Otter, 2009