Een Valkenburgse vakantie van vroeger

Wie ging er vroeger niet naar Valkenburg op vakantie? Voor de komst van goedkope vluchten naar de Middellandse Zee was dit toeristenstadje in het Zuid-Limburgse heuvelland een van de meest geliefde vakantieplekken voor Nederlanders. Deze foto’s tonen hoe het er vroeger was.

Bidden voor Bernadette

Hier aan het Grendelplein (bovenste foto) stond hotel “de Grot van Lourdes’. Dat was genoemd naar de Lourdesgrot op de Cauberg, die op het Grendelplein begint. De grot is bijna honderd jaar oud en is nog steeds elke dag geopend voor mensen die komen bidden bij het beeld van Bernadette Soubirous, de vrouw die in het ‘echte’ Lourdes haar visioenen had. Religieus toerisme is altijd belangrijk geweest voor Valkenburg.

Mekka voor wielerfans

Van het wielrenmekka dat Zuid-Limburg vormt, is Valkenburg het onbetwiste hart. En dat al vele tientallen jaren. De Amstel Gold Race is er bijvoorbeeld al ruim vijftig jaar te gast, en trekt elk jaar duizenden fans naar Valkenburg. Deze foto toont het Nederlands kampioenschap voor wielerprofs in 1952 op de Cauberg. Hans Dekkers won en de legendarische renners Wim van Est en Wout Wagmans werden tweede respectievelijk derde.
Fotocredit:
Bron: Harry Pot / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

Liever schnitzel dan paella

Vanaf de jaren zeventig gingen we steeds meer naar Spanje, Italië of Griekenland op vakantie. Valkenburg werd daarna vooral door wat oudere toeristen bezocht, die geen zin hadden in een lange vliegreis en liever een schnitzel met patat dan paella of moussaka aten. Hoe druk het in de jaren tachtig nog was, toont deze foto van toeristen in de Valkenburgse Grotestraat.

Lekker rellen

Het ging er niet altijd vredelievend aan toe in Valkenburg. Concurrerende groepen jonge “Hollanders” (zoals iedereen buiten de provincie door Limburgers wordt genoemd) gingen weleens op de vuist, zeker nadat ze een paar biertjes op hadden. Limburgse jongeren werd door hun ouders afgeraden om in het hoogseizoen uit te gaan in Valkenburg, want daar zouden ze alleen maar in de problemen komen. Hier houden agenten in de jaren zeventig een relschopper aan.
Fotocredit
Foto: Frits Widdershoven

Met de trein naar Valkenburg

Er kwamen in de zomer zoveel toeristen naar Valkenburg, dat NS zelfs extra treinen inzette. De zogenaamde “Valkenburg Express” reed elke zaterdag rechtstreeks van Amsterdam, Den Haag en Zwolle naar Valkenburg. Pas in 1993 stopte deze speciale trein. Hier zien we hoe reizigers in 1969 aankomen op het station van Valkenburg, klaar voor een welverdiend weekje ontspanning. 

Slim bedacht

Dat ze in Valkenburg vroeger al verstand hadden van slimme marketing, laat dit affiche zien. Daar wordt het stadje omschreven als “het middelpunt der Limburgsche Ardennen”, wat niets minder dan een geniale vondst is. Let ook op het telefoonnummer van de plaatselijke VVV: 59.

Deze foto’s verschijnen in het fotoboek ‘Gezichten van Valkenburg’ dat oud-journalist Hans Hoenjet (NRC, HP/De Tijd) momenteel samenstelt. Om de publicatie financieel mogelijk te maken, loopt er tot 1 oktober 2021 een crowdfundingactie op hanshoenjet.nl Iedereen kan hier intekenen op het fotoboek voor 30 euro inclusief verzendkosten.  Het boek wordt een hardcover met 160 pagina’, met foto’s en anekdotes over het toerisme in Valkenburg van 1949 tot 1989.