Eindelijk weer naar de Keukenhof!

Getty Images

De Keukenhof lag er de voorbije twee lentes even stralend bij als altijd. Maar vanwege corona mocht niemand ervan genieten. Sinds een week is het bollenpark bij Lisse eindelijk weer open. Onze reisredacteur Thijs Joosten en zijn begeleidster gingen op bezoek.

Het was een lange winter, die vanwege corona nog eens extra lang leek te duren. Maar sinds 24 maart mogen elke dag weer tienduizenden mensen van de kleurenpracht in de Keukenhof genieten. Wij bezoeken het bloemenpark tussen Hillegom en Lisse op een dinsdagmiddag. Het is niet afgeladen vol, maar gewoon gezellig druk. Om de bezoekersstromen te spreiden, moet je vooraf op keukenhof.nl je kaartje kopen voor een bepaalde dag en tijdstip. Dat is begrijpelijk, want voor corona kreeg de Keukenhof in twee maanden maar liefst anderhalf miljoen bezoekers.

We genieten van het lenteweer met een voorzichtig bleek zonnetje en een aangename 13 graden Celsius en wandelen langs de tientallen bloemperken. Wat is het toch heerlijk om al die kleuren en vormen te zien! Zo vroeg in het voorjaar zien we veel narcissen en hyacinten. Maar ook vroege tulpensoorten. Duizenden en duizenden zelfs! We verbazen ons over alle vormen en kleuren. Hoe slagen de kwekers er toch in om zo enorm veel variëteiten te ontwikkelen?

De Keukenhof schijnt dit jaar een thema te hebben, namelijk ‘flower classics’. Maar dat boeit ons eigenlijk niet zoveel. Het leuke van het park is juist dat er in de loop der jaren zo weinig is veranderd. Er staan nog steeds enorme klompen waar je in kunt kruipen voor een souvenirfoto, en de windmolen die in 1957 door de toenmalige Holland-Amerika Lijn is geschonken, staat nog steeds vrolijk te draaien. Vanaf het bordes genieten we van het uitzicht over de bloemenzee en de bloeiende bollenvelden vlak buiten het park. ‘Bordes’ is niet het goede woord, corrigeert de vriendelijke molenaar ons. Het juiste woord is ‘stelling’. Hier bedient hij de kap van de molen, afhankelijk van de windrichting.

In het kasteelpark rond de fraaie vijver – ontworpen door tuinarchitect Zocher, die ook voor het Amsterdamse Vondelpark tekende – kijken we op tegen de enorme beukenbomen die er even statig bij staan als in 1950, toen de Keukenhof voor het eerst open ging voor het publiek.

En kijk, daar heb je de poffertjeskraam! Terwijl we een portie van twintig poffertjes samen buiten op een picknickbank oppeuzelen, ontmoeten we een vriendelijke oudere dame uit Noordwijk die samen met haar dochter op bezoek is. Ze blijkt een wandelende Keukenhof-encyclopedie, die het ene leuke weetje na het andere uit haar mouw schudt. Ze vertelt ons bijvoorbeeld dat de bloemperken in drie lagen met bloembollen worden gevuld, zodat er gedurende de hele openingsperiode bloeiende bloemen te zien zijn. “Ik heb lang in het buitenland gewoond, maar sinds mijn verhuizing terug naar Nederland, ga ik tweemaal per jaar naar de Keukenhof”, vertelt ze enthousiast. We knikken instemmend, want dat kunnen wij ons heel goed voorstellen.

De Keukenhof praktisch

  • De Keukenhof is tot 15 mei geopend
  • Het adres is Stationsweg 166a in Lisse
  • Een toegangskaartje voor een volwassene kost 18,50 euro en parkeren kost 6 euro per auto. Je kaartje moet je verplicht vooraf kopen op www.keukenhof.nl Eenmaal binnen mag je wel zo lang blijven als je wil
  • Wie de drukte wil vermijden, komt voor half 11 of na 16 uur, of op een maandag, dinsdag of woensdag
  • De Keukenhof is prima toegankelijk voor rolstoelen en scootmobielen. Je kunt online een rolstoel huren
  • Ook ’s zomers kun je naar de Keukenhof: de tuin van het gelijknamige kasteel staat dan vol met 150 soorten dahlia’s. Eind augustus worden de Keukenhof Dahlia Dagen gevierd.
Auteur 
  • Thijs Joosten