Nederlander betaalt zich blauw voor dagje uit

Een dagje museum, even naar de dierentuin, of naar een pretpark: dit soort uitstapjes worden langzaam maar zeker onbetaalbaar voor Jan Modaal. De prijzen van een toegangskaartje stegen de afgelopen 5 jaar met zo'n 14%. Dat is twee keer het tempo waarop de kosten voor levensonderhoud zijn gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Tickets voor musea en dierentuinen stegen met bijna 17% het meeste. Bezoekers van attractieparken moesten in juli van dit jaar 13,7% meer betalen voor hun toegangskaartje dan in juli 2014. In 2016 waren er 150 attractieparken in Nederland, 55 meer dan in 2010.

Een bezoek aan het theater, een concert, een muziekfestival of de bioscoop werd 10 procent duurder. Ook voor parkeren (+16%) en openbaar vervoer (+11%) moest de portemonnee worden getrokken.

Bij een dagje uit hoort naast de toegang voor een attractie of evenement vaak ook een hapje eten buiten de deur. Eten en drinken in een restaurant kost bijna 12% meer dan in juli 2014. Vooral fastfood werd duurder, de prijzen in deze categorie stegen in vijf jaar met 15%.

Tip: Bij websites als TicketSwap kunt u veilig  en voordelig tickets kopen voor bijvoorbeeld pretparken, het is veel goedkoper dan de nieuwprijs!

Bron: Telegraaf