Plus Kijktip: seizoen 4 van The Crown

De Britse tv-serie The Crown (te zien op betaalkanaal Netflix) is een enorme hit, en dat is begrijpelijk. Zoals in de Griekse mythologie de goden niets menselijks vreemd is, blijken de Britse royals in The Crown geen greintje verhevener dan u en ik. Ze zijn aardig en liefdevol maar tegelijkertijd jaloers en verwaand, spelen gemene spelletjes en doen er alles aan om hun positie binnen het koningshuis veilig te stellen. De Queen heeft ondertussen maar één doel: de monarchie in leven te houden, iets waar alles en iedereen voor moet wijken. Die herkenbare menselijkheid maakt The Crown zo’n heerlijke serie om te bekijken. Naast de prachtige decors en kostuums natuurlijk.

In seizoen 4 zien we vele bekende gezichten terug. Zoals Olivia Colman als koningin Elizabeth, Helena Bonham Carter als Princess Margaret, Tobias Menzies als prins Philip en Josh O'Connor als Prins Charles. Maar ook twee heel bijzondere nieuwkomers. Namelijk Gillian Anderson (bekend van de series The X-files, The Fall en Sex Education) als de meedogenloze premier Margaret Thatcher. En diegene op wie we allemaal sinds seizoen 1 hebben gewacht, namelijk prinses Diana, de “people’s princess” die vanaf haar verloving met prins Charles tot haar vreselijke dood na een auto-ongeval in 1997 in de hele wereld op handen werd gedragen.

Seizoen 4 speelt zich af in de jaren zeventig en tachtig, een veelbewogen periode voor Groot-Brittannië en zijn koningshuis. Premier Thatcher verdeelt het land met haar rigoureuze maatregelen en trekt zelfs ten oorlog tegen Argentinië vanwege de bezetting van de Britse Falklandeilanden. Op Buckingham Palace wordt druk nagedacht over de voortzetting van de monarchie, en die vereist dat de vrijgezelle kroonprins Charles snel een verloofde zoekt, trouwt en een kind, lees troonopvolger krijgt.

Actrice Emma Corrin, die Charles toekomstige echtgenote Diana tot haar 22e speelt, heeft uren aan filmbeelden bekeken om precies te leren spreken en bewegen als Diana. En dat is gelukt, want als je haar ziet, lijkt het wel alsof je naar Diana kijkt. Gelukkig is het na seizoen 4 nog niet gedaan met The Crown. Bedenker Peter Morgan heeft namelijk beloofd dat deze heerlijke serie er pas na seizoen 6 mee stopt.

Seizoen 4 van de dramaserie ‘The Crown’ (10 afleveringen) is vanaf 15 november 2020 te zien op Netflix. Een abonnement kost vanaf 7,99 euro per maand.