Schoolstaking? Bezoek gratis deze attracties met de kleinkinderen

Veel opa’s en oma’s vangen op 30 en 31 januari hun kleinkinderen op omdat de meesters en juffen dan opnieuw staken. Blijf niet binnen om te vingerverven en puzzelen, maar ga gezellig met ze op pad! Deze attracties bieden tijdens de lerarenstaking gratis toegang voor kinderen:

1. Sabi Suriname

De tentoonstelling ‘Sabi Suriname’ in het Tropenmuseum in Amsterdam is normaalgesproken alleen in de weekends geopend. Maar op 30 en 31 januari wordt een uitzondering gemaakt. Kinderen en grote mensen leren er veel over dit land en over de bijzondere band met Nederland. Reserveer vooraf wel je tijdslot.

Een andere tentoonstelling die ook superleuk voor kinderen is, gaat over lichtjesfeesten. Bijvoorbeeld et Joodse Chanoeka, het Thaise Loy Krathong, ons Kerstmis en het hindoeïstische Divali. Kinderen kunnen ook hun eigen feest maken!

2. Museum Speelklok

In Museum Speelklok in Utrecht speelt de muziek van kleine speeldoosjes tot enorme dansorgels de hoofdrol. De hele dag worden rondleidingen gegeven met kinderen als middelpunt. Misschien mogen ze zelf wel aan een orgel draaien! Ook kunnen ze zelf muziek programmeren  nadat ze de speurtocht van orgelaap Toon hebben gedaan.

3. Ridderkasteel

Rijksmuseum Muiderslot is een stoer ridderkasteel, waar kinderen de middeleeuwse torens kunnen beklimmen en rond kunnen dwalen. Ze bewonderen er harnassen, zwaarden, meubels, schilderijen en meer. Zo kom je te weten hoe het leven vroeger was op een kasteel. Vooral in de winter was dat geen pretje. Vergeet ook een bezoekje aan de kasteeltuinen niet.
Voor leerlingen tot 12 jaar zijn er activiteitenkaarten met leuke opdrachten te koop en voor kinderen vanaf circa 10 jaar en volwassenen is een gratis audiotour. Als extraatje is er op 30 januari een gratis creatieve workshop.

4. Kasteel De Haar

Nog zo’n mooi kasteel is De Haar vlakbij Utrecht. Ook dat is op donderdag 30 en vrijdag 31 januari gratis toegankelijk voor kinderen.

5. Dinoworkshops

Teylers Museum in Haarlem lijkt met zijn zalen en hoge plafonds wel afkomstig uit een Kuifjealbum. Op 30 en 31 januari organiseren ze er extra inloopworkshops, zoals ‘Wonderlijke wereld vol dino's’. Kinderen kunnen hun favoriete dino in zijn eigen landschap tekenen, kleuren, knippen en plakken. Ook zijn er speurtochten, bijvoorbeeld langs de dieren die je overal in het museum tegenkomt.

6. De wereld van wetenschap

Kinderen maken tijdens de staking gratis kennis met de wereld van de wetenschap in  Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

7. Scheepvaartmuseum

In het Scheepvaartmuseum, ook in Amsterdam, kunnen kinderen ronddwalen op het VOCschip ‘Amsterdam’ of op avontuur gaan in 'Het leven aan boord'. Er zijn veel extra activiteiten tijdens de lerarenstaking.

8. Toverland

Bij attractiepark Toverland in het Limburgse Sevenum mogen opa en oma gratis naar binnen. Met de kleinkinderen genieten ze van attracties als Maximus’ Blitz Bahn, Booster Bike en Expedition Zork. Er zijn ook genoeg overdekte dingen om te doen.

9. Groninger Museum

In het Groninger Museum mag per kind één begeleider gratis naar binnen. Kinderen ontdekken alles wat er staat en hangt met behulp van de Speurneuzen Speurtocht inclusief etui met potloden, caleidoscoop, kleurendobbelsteen en kijkvenster, om onderweg lekker creatief bezig te zijn.

*Kijk op de websites voor eventuele voorwaarden.