Terugblik: de carrière van Koos Postema

Koos Postema
Hadewych Veys

Bijna 25 jaar lang was hij de vaste columnist van Plus Magazine. In het novembernummer van Plus Magazine wordt hij geïnterviewd over hoe hij nu in het leven staat. Maar dit zijn enkele hoogtepunten uit zijn lange mediacarrière, die in 1959 bij de Avro begon.

Vorige maand verscheen zijn laatste column. Journalist en televisiepresentator Koos Postema (91) vond het welletjes.

Koos Postema werd in 1932 geboren in Rotterdam. Hij begon zijn loopbaan als onderwijzer, maar stapte in 1959 over naar de radio, waar hij teksten schreef voor het AVRO-programma Minjon. Een jaar later werd hij verslaggever bij de VARA-radio, waar hij het programma Dingen van de dag maakte.

In 1963 maakte hij de overstap naar de televisie, als verslaggever bij het actualiteitenprogramma Achter het Nieuws. Hij deed onder meer verslag van de Elfstedentocht van 1963, de troonswisseling in 1980 en de val van de Berlijnse Muur in 1989. 

Een impressie van de rellen tijdens de kroningsdag van 30 April 1980:

Koos werd ook bekend als presentator van diverse talkshows, zoals Een Klein Uur U, Een Groot Uur U en Bij Koos. In 1978 werd Simon Carmiggelt ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag geïnterviewd in een Groot Uur U. In het volgende fragment praat Carmiggelt over zijn schrijvende vrienden Annie M.G. Schmidt en Godfried Bomans:

Een van zijn succesvolste programma’s was Klasgenoten, waarin hij oud-klasgenoten van bekende Nederlanders bij elkaar bracht. Hij maakte dit programma eerst voor de VARA en later voor Veronica. In totaal maakte hij 175 afleveringen van Klasgenoten. Op 3 september 1988 was Rob de Nijs te gast: 

Koos Postema (als Rotterdammer uiteraard een fervent Feyenoordfan) presenteerde meerdere sportprogramma in de loop der tijd. Van 1977 tot 1989 was hij verslaggever en presentator van het radioprogramma Langs de Lijn op zondagmiddag. Een onvergetelijk duo vormde hij met Willem Ruis. 

Het radiofragment van Langs de Lijn met Koos en Willem >>

Net zo’n legendarisch duo vormde Koos met Harmen Siezen tijdens de Olympische Spelen van 1984 en 1988, met het Olympisch Ontbijt. Zij ontvingen dagelijks wisselende gasten en blikte met hen terug op de afgelopen Olympische dag. André van Duin kwam ook een keer langs:

Bij de Elfstedentocht van 1985 waren Koos Postema en Harmen Siezen eveneens van de partij: 

In 1996 waagde hij zich aan de sportzender Sport 7, maar die ging na vier maanden failliet. Daarna werkte hij nog voor onder meer de RVU, Radio Rijnmond en Omroep MAX. In MAX TV Wijzer haalde hij herinneringen met andere televisiemakers op aan mooie televisie van weleer. In de uitzending van 13 maart 2015 wordt teruggeblikt op het programma Zo vader zo zoon:

Bekijk het fragment bij de NPO >>

Koos Postema werd in 1991 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg in 2007 de Beeld en Geluid Oeuvre Award. En terecht!

Auteur 
  • René Boers