Koos Postema: 'De laatste!'

Koos Postema
Hadewych Veys

Nou vooruit, zeg ik streng tegen mezelf, het is de hoogste tijd om een nieuwe column te schrijven. Ik geef toe, het werd de afgelopen tijd steeds moeilijker om elke maand een onderwerp te verzinnen. Misschien wordt het tijd om ermee te stoppen, vroeg ik me af.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Het was 25 jaar geleden toen ik mijn eerste column schreef. Ik was 65. Een prima leeftijd om een nieuwe bezigheid te ondernemen, ik kan het u aanraden. In een kwart eeuw werden het 273 columns.

Met veel plezier schreef ik al die tijd over wat mij bezighield. Vaak ging het over herinneringen. Aan mijn tijd als onderwijzer en aan de tv-programma’s die ik maakte, aan Rotterdam, de stad waar ik opgroeide,­ en aan mijn kleinkinderen die allang niet meer klein zijn. Herinneringen horen nu eenmaal bij de ­ouder wordende mens.

Om mijn verjaardag te vieren aan het eind van de zomer,­ namen mijn dochters me mee voor een ritje met een historische tram door Rotterdam. De tram was 92 jaar oud, ik werd die dag 91.

We reden langs het Erasmus Ziekenhuis en ik herinnerde me professor Galjaard die aan de medische faculteit van de Erasmus Universiteit werkte. Hij was regelmatig te gast in ons programma Een Groot Uur U. Hij nam ook weleens collega’s mee die over vondsten op medisch gebied moesten vertellen. Een van die collega’s was nogal nerveus. Ze begon druk te praten over het werk dat ze deed. Het verhaal werd onsamenhangend. De professor onderbrak haar en riep: “Nee, meid, dat deed je toen niet, anders had dat been eraf gemoeten.” Het publiek lachte. Wat nooit kwaad kan, ook niet in serieuze tv-programma’s.

We reden langs de Bijenkorf waar mijn zussen vroeger werkten, voorbij de straat waar mijn vriend André van Duin als jongetje woonde, langs het stadhuis met het balkon, waar ook volgend jaar hopelijk de spelers van Feyenoord zullen staan en worden toegejuicht. Uiteraard moest ik tijdens de rit aan mijn vader denken. Hij was trambestuurder op net zo’n tram als waarin wij reden. Het werd een ­onvergetelijke rit.

Ik heb met veel plezier mijn columns geschreven, dit is de laatste, ik wens u het beste.

PS. Ik word 100, dus ik blijf Plus Magazine nog wel een poosje lezen. U ook, hoop ik.

Koos Postema
Hadewych Veys

Televisie-coryfee Koos Postema (90) bespreekt op geheel eigen wijze de wereld.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Goed om te stoppen als alles gezegd is!
Nog zo bij de tijd, dat je zelf beslist.
Blijf gezond!

Koos, Het beste besluit dat je eindelijk !, genomen hebt.
Je werd saai, een ouwe opa. Stoppen had je wat mij betreft op je 80e moeten doen.
Groet, Maria 78jr en 11 mnd.