Vijf cd-tips met voor elk wat wils

Musea dicht, bioscopen dicht, theaters dicht: wie cultureel aan zijn trekken wil komen, is voorlopig aangewezen op activiteiten achter de voordeur. Bijvoorbeeld naar muziek luisteren. Daarom vijf cd-tips.

1. Top 2000 – Het Beste Van Eigen Bodem

Een dubbel-cd met daarop een bloemlezing uit zes decennia Nederlands product uit de Top 2000, om alvast in de stemming te komen. Van de klassiekers van Boudewijn de Groot en Shocking Blue via de Nederpop van de jaren 80 met Doe Maar en Het Goede Doel naar The Nits, Marco Borsato en Ilse DeLange. Ook de nieuwe lichting met Danny Vera, Suzan en Freek en Nielson komt aan bod. Universal, €22,99.

2. The Lost Berlin Tapes

Een registratie van het concert dat Ella Fitzgerald in het Sportpaleis van Berlijn gaf op 25 maart 1962. Met onder meer Cheek To Cheek, He’s My Kind of Boy, Angel Eyes en Hallelujah, I Love Him So. De recensent van de Volkskrant was lyrisch: “Een gevoel van gelukzaligheid golft door je lichaam als Ella Fitzgerald begint te zingen. Fitzgerald (toen bijna 45) is in bloedvorm.” Verve, €16,99.

3. De Beste Muziek Uit NOS Langs de Lijn

Het beroemde dubbelalbum uit 1980 is opnieuw uitgegeven. Het origineel verscheen in de tijd dat Koos Postema en Willem Ruis nog de presentatoren van het langlopende sportradioprogramma bij de publieke omroep waren.

Tegelijkertijd is een nieuwe dubbelelpee verschenen vol typische Langs de Lijn-poptracks van de jaren 60 tot nu, samengesteld door de huidige presentator Henry Schut. Alle muziek van twee dubbel elpees (en meer) vind je ook op de 5cd-box Langs de Lijn-box. Universal Music, €19,99.

4. Believe

De Italiaanse tenor Andrea Bocelli liet zich inspireren door het thema ‘geloof, hoop en liefde’. Hij brengt onder meer zijn eigen versie van Ave Maria en Padre Nostro ten gehore, naast andere klassiekers als Hallelujah, You’ll Never Walk Alone en Amazing Grace. Inclusief een speciale compositie gemaakt door de onlangs overleden Ennio Morricone en twee duetten met Cecilia Bartoli. Decca, €21,99. Vanaf 13 november verkrijgbaar.

5. The Best Of Bond… James Bond

Alle 25 themasongs van de James Bond-films op een rij, van Dr. No tot en met No Time To Die, die nog uit moet komen. Met o.a. Louis Armstrong (We Have All The Time In The World), Nancy Sinatra (You Only Live Twice), Lulu (The Man With The Golden Gun), Paul McCartney & Wings (Live And Let Die), Carly Simon (Nobody Does It Better), Tina Turner (GoldenEye), Duran Duran (A View To A Kill) en Madonna (Die Another Day). Universal Music, €22,99 (2cd). Vanaf 20 november verkrijgbaar.