Vorig jaar meer boeken verkocht, maar minder in fysieke winkels

Getty Images

In 2021 zijn er in Nederland 43 miljoen boeken verkocht, het hoogste aantal in de afgelopen 10 jaar. Deze boeken werden vooral online gekocht en minder in fysieke boekhandels. De online verkoop groeit daarmee met ruim 19 procent.

De verplichte winkelsluiting in de eerste maanden van 2021 en de sluiting tijdens de kerstdagen waren een behoorlijke klap voor de fysieke boekwinkels. Ondanks dat consumenten werden opgeroepen om boeken lokaal te kopen, is het aantal verkochte boeken in de winkels met 7 procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). 

Kinderboeken gestegen, e-boeken gedaald

De kinderboeken zijn het hardst gestegen, net als in 2020. Volgens CPNB hebben veel ouders en grootouders tijdens de coronacrisis (her)ontdekt hoe belangrijk lezen is voor kinderen en is voorlezen een belangrijk onderdeel van het dagelijkse ritueel. 

De e-boeken blijken minder populair: de verkoop daalde met 2 procent naar een aantal van 3,1 miljoen boeken. Toch is er wel aan verdiend, want de gemiddelde prijs van e-boeken ging met 2 procent omhoog. Er zit ook een stijging in het aantal verkochte e-boekabonnementen, met een marktaandeel van 8 procent.  

Bron: NOS.nl
 

Auteur 
  • Maartje Groenen