Warm aanbevolen boekentips

De decembermaand staat voor de deur. Bij uitstek de maand om eens een boek bij de cv of openhaard uit te lezen. Of om cadeau te doen in de zak of onder de kerstboom. Twintig warm aanbevolen tips.

1. Het nijlpaard: roman van acteur, journalist, dichter, komiek, tv-presentator, filmregisseur en schrijver Stephen Fry over een mislukte dichter en theaterrecensent, een verbitterde, met whisky doordrenkte rokkenjager. Uitg. Thomas Rap, €22,99.

2. Mijn West Side Story: een heel persoonlijke bewerking op de wereldberoemde musical van radio-icoon Frits Spits, waarin hij in het schemergebied tussen leven en dood de in 1990 overleden Amerikaanse componist Leonard Bernstein ontmoet. Uitg. Luitingh Sijthoff, €22,99.

3. Meestervervalsers: Bert Voskuil dook in de schimmige wereld van de valse kunst en zocht naar de praktijken en motieven van de meestervervalsers. Zo onthult hij dat vervalser Geert Jan Jansen kunst die hij onder eigen naam verkoopt, in China laat schilderen. Uitg. Just Publishers, €20.

4. Familie: Wim Daniels boog zich over het verschijnsel ‘familie’. Hij schrijft over het kerngezin en over patchworkfamilies, over de mater en pater familias, kinderen en kleinkinderen, over schoonmoeders en ideale schoonzonen. Uitg. Alfabet, €22,50. 

5. Staat van terreur: Hillary Clinton schreef samen met haar vriendin, de veelbekroonde Canadese misdaadauteur Louise Penn, een politieke thriller die een unieke blik achter de schermen van de wereldpolitiek verschaft. Uitg. A.W. Bruna, €22,99. 

6. The Beatles Get Back: gesprekken tussen de bandleden, jamsessies, spontane foto’s van Ethan A. Russell en Linda McCartney, en stills die zijn gekozen uit 55 uur filmopnamen vertellen het echte verhaal achter het laatste album van The Beatles. Uitg. Luitingh-Sijthoff, €45.

7. De Italiaanse prinses: Willemijn van Dijk gaat op zoek naar het vergeten en verzwegen leven van prinses Marianne van Oranje-Nassau (1810-1883), de enige dochter van koning Willem I, en veruit de minst bekende prinses van het Nederlandse koningshuis. Uitg. Ambo Anthos, € 24,99.

8. Wat loopt daar?: Midas Dekkers verkent het begrip ras zuiver biologisch: net als andere dieren kan de menselijke soort in rassen worden onderverdeeld. Hij beschrijft en analyseert de mensen in al hun gedaanten met verwondering, met liefde en met humor. Uitg. Atlas Contact, €32,99.

9. Flinke jongen: Auke Kok, succesvol auteur van non-fictieboeken over sport, keert in zijn romandebuut terug naar zijn jeugd, de bron van zijn eeuwige liefde voor het voetbalspel. Uitg. De Bezige Bij, €23,99.
10. De zonde waard: hoever wil je gaan om trouw te blijven aan jezelf en om anderen te beschermen? De nieuwe thriller van Simone van der Vlugt geeft een kijkje in de verborgen wereld van Jehova's getuigen. Uitg. Prometheus, €22,50.

11. Rust en Vreugd: Emma Quaadvliegh ‘erft’ na het overlijden van haar man een tuinhuisje op Rust en Vreugd. Maar in het prachtige groene paradijs gaat niet altijd even vredelievend aan toe. Komische roman van Hendrik Groen-over het wel en wee op de volkstuin. Uitg. Meulenhoff, €20,99.

12. Doorstart: vijftig mooie sportverhalen van Mart Smeets over een bewogen sportjaar, dat door corona in mineur begon maar uitmondde in een sportzomer met een recordaantal olympische medailles en nog veel meer sportieve hoogtepunten. Uitg. De Kring, €16,50.

13. Je bent aan de beurt: na de dood van haar man komt Tessa David tegen. Ze is helemaal in de ban van haar nieuwe liefde, maar dan blijkt dat David helemaal niet de leuke man is voor wie ze hem houdt. Nieuwe thriller van bestsellerauteur Loes den Hollander. Uitg.  De Crime Compagnie, €21,99

14. Jubel: Sanne Wallis de Vries maakt ze de balans van haar leven op. Ze bevraagt Bekende Nederlanders die net als zij 50 zijn geworden, maar bovenal schrijft ze over zichzelf, over haar jeugd in Alphen aan den Rijn en over haar cabaret-carrière. Uitg. Ambo Anthos, €21,99

15. Tussen glimlach en grimas: mensen zijn in staat elkaars emoties van het gezicht te lezen, maar hoe doen andere dieren dat? Mariska Kret laat zien welke verschillen én overeenkomsten er zijn tussen mens en dier. Uitg. Atlas Contact, €22,99.

16. De Bosatlas van weer en klimaat: in honderden kaarten, grafieken, infographics en foto’s gaat de atlas uitgebreid in op actuele weers- en klimaatontwikkelingen, met onder meer aandacht voor het extreem natte Limburg deze zomer. Uitg. Noordhoff, €29,95.

17. De eerste zin: scheurkalender van blogcollectief van This is how we read. Elke dag krijg je de eerste zin van een boek, met achtergrondinformatie. Zo weet je snel of een boek een plekje op je leeslijst verdient. Uitg. Pelckmans, €15.

18. En de wereld was jong: dit eerste deel van een nieuwe trilogie van de Duitse schrijfster Carmen Korn geeft een prachtig portret weer van het naoorlogse Europa en is een must-have voor alle Carmen Korn-fans die genoten hebben van De nieuwe tijd-trilogie. Uitg. Signatuur, €24,99.

19. China: de nieuwe epische roman van de Engelse schrijver Edward Rutherfurd brengt je terug naar China, 1839. Naar het begin van de Opiumoorlogen van de negentiende eeuw, die alle mensen in China, van rijk tot arm, Chinees en westers, mannen en vrouwen, treffen. Uitg. De Fontein, €29,99.

20. Engel van Mesopotamië: een meeslepende historische roman van Brenda Meuleman waarin de hoofdpersoon gebaseerd is op het leven van ontdekkingsreiziger Gertrude Bell, die aan het begin van de 20ste eeuw door gevaarlijke, onherbergzame gebieden van de Alpen en het Midden-Oosten trok. Uitg. Ambo Anthos, €21,99.