We geven 100 boeken weg

Lezen is voor de geest, wat beweging is voor het lichaam. Daarom geven we ter gelegenheid van de Boekenweek (9 tot en met 18 april) van deze twintig recente titels elk vijf boeken weg. Kans maken op één van deze boeken? Geef vóór 20 april de titel van uw voorkeur door!

1. Neven: Volkskrant-columnist Peter Middendorp is ook succesvol romanschrijver (hij schreef eerder Vertrouwd voordelig, over zijn jeugd in de Blokker-winkel in Emmen) en komt nu met een zwartkomische noodlotsroman over de vernietigende kracht van schuld. Uitg. De Bezige Bij, €22,99.

2.  Een zee van tijd: je werk zit erop, je loopbaan is geëindigd: Youp van ’t Hek geeft samen met tekenares Marije Tolman tips en wijsheden om het ­bestaan van de werkloze pensionado zo aangenaam mogelijk te maken. Uitg. Thomas Rap, €19,99.

3. Al mijn moeders: Anita Terpstra ging op zoek naar de achtergrond van haar voorouders in het Friese dorp Harkema en zijn omgeving. Het resultaat is een familiegeschiedenis in een streek van ­armoede, plaggenhutten, alcoholisten, raddraaiers, zedelozen en analfabeten. Uitg. Thomas Rap, €21,99.

4. Dat deed je gewoon: oud-geschiedenisleraar Fred Hissche­möller, 99 jaar oud, is een van de laatste ooggetuigen van de vrijwel gehele vorige eeuw. Door zijn ogen krijg je een prachtig inkijkje in de geschiedenis van de twintigste eeuw. Uitg. Meulenhoff, €22,99.

5. De vrouwen van Beiersdorf - Gertrudes besluit: het eerste deel van de meeslepende trilogie van de Duitse bestseller­auteur Lena Johannson over het echtpaar Troplowitz, van het wereld­beroemde bedrijf Beiersdorf. Uitg. AW Bruna, €15.    

6. De grote Kalanag: de Duitse journalist Malte Herwig duikt in het leven van Helmut Schreiber, als goochelaar ­internationaal bekend in de jaren 1950. Zijn grootste truc was het laten verdwijnen van zijn dubieuze nazi-verleden. Uitg. Hollands Diep, €24,99.

7. Een kleine wereldgeschiedenis in 50 dieren: historicus Jacob Field vertelt aan de hand van vijftig dieren de geschiedenis van onze planeet: van de dinosauriërs tot het eerste gekloonde zoogdier Dolly het schaap. Uitg. Spectrum, €17,99.

8. Het voorbeeld van hun liefde: aan de hand van de liefdesbrieven van zijn ouders vertelt Dirk van Weelden een universeel verhaal over hoe we gevormd worden door de omstandigheden en door onze ouders. Uitg. De Bezige Bij, €23,99.

9. De man zonder gezicht: thriller van Tomas Ross tegen de achtergrond van activiteiten en infiltraties door geheime diensten aan beide kanten van het IJzeren Gordijn in de jaren zestig van de vorige eeuw. Geïnspireerd op het BVD-verleden van zijn vader. Uitg. Cargo, €21,99.

10. Mijn zusje en de zee: in een beeldende, poëtische stijl schetst Donatella Di Pietrantonio, een van de belangrijkste hedendaagse romanschrijvers van Italië, een prachtig portret van de ambivalente band tussen twee zussen. Uitg. Signatuur, €21,99.

11. Het laatste schaakspel: spannende roman van de Amerikaanse Gabriella Saab over een jonge vrouw in Auschwitz, die met de sadistische hoofdbewaker potjes schaak speelt om te overleven en uiteindelijk wraak te nemen. Uitg. Luitingh-Sijthoff, €21,99.

12. Ren, Rose, Ren: de succesvolste thriller­auteur ter wereld James Patterson schreef samen met countryzangeres Dolly Parton een smeuïge roman over de – door mannen gedomineerde – muziekindustrie in de jaren tachtig. Uitg. Nw A’dam, €22,99.

13. Iets te verbergen: de jacht op een moordenaar opent voor hoofdinspecteur Thomas Lynley deuren naar de schimmige wereld van de Nigeriaanse gemeenschap in Londen. De 21ste Lynley-thriller van Elizabeth George. Uitg. AW Bruna, €24,99.

14. Het boek Louis: tv-presentator Joris Linssen vertelt het verbijsterende en inspirerende levensverhaal van zijn stiefvader (geboren in een taxi, te vondeling gelegd en later weer teruggehaald door zijn moeder, een prostituee). Uitg. Luitingh-Sijthoff, €20,99.

15. Het geheime leven van Albert Entwistle: roman van de Engelse schrijver Matt Cain over de 64-jarige postbode Albert Entwistle, die besluit op zoek te gaan naar zijn eerste en enige grote liefde, George, die hij bijna vijftig jaar geleden vaarwel heeft gezegd. Uitg. De Fontein, €20.

16. Violeta: de nieuwste Isabel Allende, de meest gelezen Spaanstalige auteur ter wereld, is een meeslepende historische roman. Beginnend in 1920 ten tijde van de pandemie van de Spaanse griep, eindigend in het hier en nu. Uitg. Wereldbibliotheek, €24,99.

17.  Het huis Gucci: de Italiaanse modejournaliste Sara Gay Forden schetst, op basis van gedegen onderzoek, een prachtig portret van het Gucci-imperium en de mode-industrie in Italië, beginnend bij de moord op Maurizio Gucci. Uitg. Ambo Anthos, €23,99.

18. De reis om de wereld in 80 treinen: de Britse journalist Monisha Rajesh reisde samen met haar verloofde in zeven maanden meer dan 70.000 kilometer met de trein. National Geographic Traveler Award voor beste reisboek. Uitg. Ambo Anthos, €20,99.

19. Lily’s belofte: de memoires van de Hongaarse Lily Ebert (98), die in de oorlog ternauwernood gered werd van een dodenmars. Haar achterkleinzoon Dov bracht haar via social media in contact met de familie van de Amerikaanse soldaat die haar bevrijdde. Uitg. Luitingh-Sijthoff, €20,99.

20. Een groot hart: hartverwarmende roman van de Engelse Ellie Dean. Door een bombardement verliest een jonge verpleegster in 1941 haar familie, behalve haar pasgeboren neefje. Zal ze bij haar oudere zus, die aan de kust woont, een veilige haven vinden? Uitg. de Fontein, €19,99.

Welk boek zou u willen ontvangen? Vul hieronder de titel in: