Wordt ‘boosterprik’ het Woord van het Jaar in 2021?

Wat wordt het Woord van het Jaar van 2021? ‘Boosterprik’, ‘deltavariant’, ‘doorbraakinfectie’ of ‘QR-samenleving’?

Het zal niemand verbazen dat bijna alle inzendingen van de wedstrijd die woordenboekmaker Van Dale elk jaar organiseert, door corona zijn geïnspireerd. Leuke genomineerde woorden zijn bijvoorbeeld ‘grotsyndroom’ (iemand die na een lange thuisisolatie moeite heeft om te wennen aan anderen). Of ‘prikpolarisatie’ (de vaak heftige discussies tussen voor- en tegenstanders van vaccinatie). Een typisch product van de woke-cultuur waarin niemand mag worden gekwetst, is ‘gevoeligheidslezer’ (iemand die een manuscript beoordeelt op politieke correctheid). Een van de favorieten van de PlusOnline-redactie is ‘intimiteitsvacuüm’, een woord waarmee zanger Marco Borsato zijn veelbesproken overspel probeerde goed te praten (“ik loste een intimiteitsvacuüm op”).

De Vlaamse verkiezing wordt ook door Van Dale georganiseerd, maar deels met andere woorden. Zoals ‘friemelhaat’ (irritatie als je iemand ziet friemelen), ‘strooistep’ (elektrische deelsteps die overal in de stad rondslingeren) en ‘koalatest’ (een nieuwe Belgische taaltest voor kleuters). Een van de Waalse genomineerde woorden is ‘pass sanitaire’ (digitale coronapas): een woord dat iedereen die dit jaar in Frankrijk op vakantie was, zal kennen. De Duitsers hebben hun Woord van het Jaar al gekozen. Dat is ‘Wellenbrecher’ ofwel de maatregelen die de vierde coronagolf moeten breken. Het Zwitserse Woord van het Jaar is ‘Impfdurchbruch’, ofwel de doorbraak in de coronacrisis die de boostercampagne moet bewerkstelligen.

De Amerikanen kiezen heel saai voor ‘vaccine’ en de Engelsen al even slaapverwekkend voor ‘vax’, een nieuw woord waarmee je combinaties als ‘vaxxie’, ‘vax-a-thon’ en ‘vaxinista’ kunt maken. Alle Nederlanders mogen tot 20 december stemmen voor het Woord van het Jaar op woordvanhetjaar.vandale.nl.