Lymfedrainage: boost voor je huid

Helpt bij verminderen oedeem

Lymfedrainage is iets dat traditioneel in veel Duitse kuuroorden wordt aangeboden. Het is het perfecte middel om je huid een fijne boost te geven en mensen met oedeem kunnen er veel baat bij hebben. Deze vorm van massage richt zich namelijk onder andere op de vochthuishouding in het lichaam.

Het menselijk lichaam bestaat voor ruim tweederde uit vocht. Als je vochthuishouding op orde is, zullen alle processen in je lichaam daarom beter functioneren. Lymfedrainage zorgt ervoor dat het vocht sneller wordt afgevoerd. Daarnaast verhoogt het je weerstand en verlaagt het eventuele stress.

Afvoeren afvalstoffen

Je lymfestelsel heeft wel wat weg van je bloedvatenstelsel, waarin je bloed circuleert. Alleen heeft die laatste een eigen pompsysteem - het hart - terwijl je lymfestelsel afhankelijk is van je spierbewegingen om de lymfe te laten circuleren. Die lymfe is een haast kleurloze, heldere vloeistof die bestaat uit water, eiwitten, afvalstoffen en witte bloedlichaampjes. Je lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd, filteren het lyfmevocht waarna afvalstoffen via je bloedbaan worden afgevoerd. Ook zorgt het lymfestelsel ervoor dat het vochtgehalte van de weefsels in het lichaam in evenwicht blijft en is het belangrijk voor de afweer tegen ziekten en infecties. Er zijn echter verschillende factoren, denk aan ziekte of stress, die ervoor kunnen zorgen dat er onvoldoende doorstroming plaatsvindt en er vochtophoping (oedeem) ontstaat. Een lymfedrainage of massage van de lymfen stimuleert de vochtdoorstroming en verwijdert vochtophopingen en helpt zo de afvalstoffen uit het lichaam af te voeren.

Manueel of met cups

Lymfedrainage wordt op twee manieren uitgevoerd: met de hand (manueel) of met behulp van vacuüm cups. Die laatste worden voorzichtig over je lichaam geschoven, waardoor de lymfe onder druk wordt afgevoerd. En dat niet alleen: het stimuleert ook de bloed- en zuurstofcirculatie naar de huid, waardoor die een gezonde gloed krijgt. Een handmatige lymfedrainage heeft overigens hetzelfde effect, maar met iets minder druk op je spieren, waardoor sommige mensen dat fijner vinden. Ook kunnen de lymfeknopen die wat dieper onder de botten liggen beter met de vingers bereikt worden en kan de manuele lymfedrainage direct zorgen voor verlichting bij blokkades of oedeem. Lymfedrainage is dus geen ontspanningsmassage, sommige mensen vinden het best even afzien en je huid kan na de behandeling behoorlijk gevoelig aanvoelen.

De voordelen van lymfedrainage

  • Vochtophopingen/oedeem verminderen
  • Je huid krijgt een gezonde gloed
  • Het zorgt voor stimulatie van de bloedcirculatie
  • Boost voor je immuunsysteem door afvalstoffen sneller af te voeren
  • Vermindering cellulite door de afvoer van onderhuids vocht

Na een lymfedrainage zul je wat vaker moeten plassen om al het vocht met afvalstoffen af te voeren. Het is daarom belangrijk na de massage voldoende water te drinken om je vochtgehalte weer op peil te krijgen. Wil je lymfedrainage zelf ervaren? Ga dan eens kuren bij onze oosterburen. Kijk voor meer informatie over spabezoek in Duitsland op: germany.travel/spa-en.