Dit zijn de regels rondom fietsverlichting

Als je in het donker of bij slecht zicht op de fiets stapt, moet je natuurlijk wel gezien worden. Je bent als fietser al kwetsbaar genoeg. Hoe zit het met de regels rondom fietsverlichting?

Vaste verlichting

Op de fiets is een voor- en achterlicht verplicht. Het voorlicht moet wit of geel zijn en het achterlicht rood. Ook moet de voorlamp recht vooruit en het achterlicht recht achteruit schijnen. De lampen mogen niet knipperen.

Losse lampjes

Bij losse lampen op de fiets gelden er meer regels dan bij vaste lampen op de fiets. Het voorste licht moet wit of geel zijn en het achterlicht rood, net als bij vaste fietsverlichting. Ook nu moet de voorlamp recht vooruit en het achterlicht recht achteruit schijnen en mogen ze niet knipperen.

Verder moeten de lampjes goed zichtbaar zijn: er mag dus niets voor of overheen hangen. Je mag de losse lampjes wel vastmaken aan je kleding of aan bijvoorbeeld een tas, maar daarbij geldt dat dat alleen ter hoogte van je bovenlichaam mag. Lampjes op je hoofd of aan je armen of benen zijn niet voldoende.

Reflectoren

Naast je lampen moet je reflectoren op je fiets hebben voor een betere zichtbaarheid. Aan de achterzijde gaat het dan om een rode reflector - geen driehoeksvorm! - terwijl je trappers gele reflectoren moeten hebben. De wielen of banden van je fiets moeten voorzien zijn van gele of witte reflectoren.

Extra wielen

Wanneer je fiets twee voorwielen heeft, moet je aan de voorkant twee extra witte of gele lampen hebben. Met twee achterwielen moet je aan de achterkant een extra rode reflector hebben. Verder gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets.

Boetes

Je kunt een boete krijgen als je voor- of achterlicht niet aan staat terwijl je in het donker of bij slecht weer/zicht rijdt. Ook kun je bekeurd worden als je fietst zonder reflectoren op de achterkant, trappers en wielen (velgen) of banden van je fiets. Verder kunnen fietslampen in een andere kleur, knipperende fietslampen en de op een onjuiste plek bevestigde fietslampjes een boete opleveren.

De boete voor het ontbreken van of op de verkeerde plaats aangebrachte reflectoren kost je 35 euro per ontbrekend/verkeerd onderdeel, exclusief administratiekosten. De boete voor een verkeerde kleur reflector bedraagt zelfs 55 euro (ook exclusief).

Let op: je kan ook een boete krijgen voor te véél verlichting. Datzelfde bedrag betaal je namelijk als je rondfietst met meer lampen of reflecterende voorwerpen dan is toegestaan.

In bijzondere gevallen gelden andere bedragen.

Bron(nen):

4 Comments

Door Angela (niet gecontroleerd) op ma, 17-12-2018 - 17:34

Ja, en als je zo'n slecht zichtbare fietser omver rijdt, ben je nog schuldig ook, pffffffff

Door Peter (niet gecontroleerd) op wo, 28-6-2017 - 20:51

Leuk, al die voorwaarden, maar hoe zit dat bij ligfietsen? Het bovenlichaam bevindt zich dan voor sommige ligfietsen tussen, zeg 30 en 60 centimeter boven de grond. Ook al heb je dan de voorgeschreven verlichting, zeker automobilisten zien je gewoon niet omdat ze altijd "hoger" kijken en lage lampen niet opmerken. Bovendien heb je aan reflectoren op je trappers totaal niets omdat ze nimmer van achteren te zien zijn. Mijn zoon voert daarom zowel aan voor als aan achterzijde knipperende lichten om gezien te worden. Dit is toch immers ook de reden dat ambulances, brandweerauto's, hulpdiensten en politiewagens en zelfs vliegtuigen knipperlichten/zwaailichten voeren. De enkele keer dat hij aangehouden wordt geeft hij dan ook als verklaring dat hij dit doet voor zijn eigen veiligheid en niet van de weg gereden wilt worden!

Door Marcella (niet gecontroleerd) op vr, 21-4-2017 - 16:55

Nou bekeuren doen ze toch niet! Ik zie nl heel heel veel fietsen zonder licht!

Door H.Bulten Doetinchem (niet gecontroleerd) op ma, 19-12-2016 - 08:37

Probleem : wie schrijft de boetes ?
onz voorgaande ministerss en staatssecretarissen hebben zoveel bezuinigd, dat er te weinig Boa's zijn om te handhaven.
Helaas geldt dit voor ALLE handhavings taken !
De onwillende verkeers deelnemer maakt hier dankbaar ge-(mis-)bruik van.