Fietsroute Friesland: kleine dorpjes, uitgestrekte weilanden en de Waddenzee

Getty Images

Friesland is een veelzijdige provincie: zoet water, zout water, weilanden, grote steden, kleine dorpjes. Deze route combineert zoveel mogelijk van deze aspecten.

De route start in Sexbierum, bij de poort van de vroegere Liauckamastate. Dit was een van de grootste staten van Friesland. Op de plek waar vroeger de state stond, is nu een monumentale boerderij gebouwd. Vanaf het startpunt fiets je naar de Friese Waddenkust. Hier kun je genieten van het prachtige uitzicht over deze unieke zee. Fietsend langs de kust kom je onder andere door Harlingen, het vertrekpunt van de veerboten naar Terschelling en Vlieland. In het centrum is nog goed te zien dat Harlingen vroeger een belangrijke stad was: er zijn nog veel restanten van verdedigingswerken en veel pakhuizen zijn bewaard gebleven.

Ook kom je op deze route door Franeker. Ook dit was vroeger een belangrijke stad die van de 16de tot halverwege de 19de eeuw een eigen universiteit had. Het centrum – dat voor een deel beschermd stadsgezicht is – bevat vele rijksmonumenten die nog aan de bloeitijd van Franeker herinneren.

Getty Images

Getty Images
Auteur 
Bron 
  • Fietsen123