Meer e-bikes en fietsen gestolen

Oudere heer op een ebike in Duitsland
Getty Images

Het aantal e-bikediefstallen stijgt schrikbarend snel, met een record aantal van 90.000 in 2023. Dat is 45 procent meer dan in 2021, zo meldt de politie. Vergelijkingssite Independer komt tot een aantal van ruim 85.000 meldingen van fietsdiefstallen op basis van cijfers van het CBS en de politie.

Vorig jaar was 57 procent van de nieuw verkochte fietsen een e-bike. Dat is zo'n 80 procent van de omzet. Die populariteit is ook bij dieven opgevallen, want in de aangiftecijfers van de Nationale Politie is een verschuiving te zien van winkeldiefstallen en woning- en auto inbraken naar fietsdiefstallen. Vooral in steden worden e-bikes gestolen. Populaire plekken zijn het winkelgebied (29 procent) en stationsgebied (21 procent). Ook thuis is er een kans op diefstal (29 procent)

Verzekering

Het aantal gestolen fietsen ligt waarschijnlijk hoger dan het aantal meldingen, omdat lang niet iedereen aangifte doet van een gestolen fiets. Bij een fiets die is verzekerd, is de eigenaar verplicht aangifte te doen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. E-bikes zijn relatief vaak verzekerd, dus een stijging van het aantal e-bikes kan leiden tot meer meldingen van fietsendiefstal.

Uit het onderzoek van Independer blijkt dat fietsen vooral in Amsterdam vaak worden gestolen. In 2023 werden in de hoofdstad 10.920 fietsdiefstallen gemeld. Dat is meer dan het aantal meldingen van fietsendiefstallen in Zeeland (1.095), Flevoland (1.190), Friesland (1.730) en Groningen (2.245) bij elkaar opgeteld. In de hele provincie Noord-Holland zijn 19.710 gestolen fietsen gemeld. Ook in Zuid-Holland (18,745) en Noord-Brabant (12.785) zijn veel fietsen gestolen.

Auteur