Top 3 fietsroutes door Drenthe

Drenthe is een stuk van Nederland dat al sinds de prehistorie bewoond is, en staat vooral bekend om zijn heidevelden en hunebedden. We zetten de drie mooiste fietsroutes door Drenthe op een rij.

Orvelte en Westerbork – 30 km

Deze route start in Meppen, waarna je via bossen en heide naar Westerbork fietst. Onderweg is het mogelijk om een bezoek te brengen aan Museumdorp Orvelte, waar je je in oude sferen kunt wanen. Orvelte is een van de mooiste dorpen van Nederland. De monumentale boerderijen, de goed onderhouden woningen, de statige bomen, mooie tuinen en straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer.

  • Startlocatie: Mepperstraat 44, 7855 TB Meppen

Veengebied het Dwingelderveld – 52 km

Deze fietsroute gaat door het prachtige Dwingelderveld, een veengebied in Drenthe. Het veen is gevormd door afgestorven planten in moerassen en later bewaard gebleven onder natte, zuurstofarme omstandigheden. Het is erg bijzonder dat hier veel verschillende dieren leven, waarvan de sporen goed zichtbaar zijn. Halverwege deze route kom je langs Beilen. Ongeveer 20.000 jaar geleden woonden in dit gebied al mensen. Door ontginningen in de vorige eeuw werden geregeld resten van oude nederzettingen en begraafplaatsen gevonden.

  • Startlocatie: Brin 26, 7991 CH Dwingeloo

Zang- en roofvogels in Zuid-Drenthe - 49 km

In het zuiden van Drenthe, rond Gees, Mantinge en Oosterhesselen liggen een aantal prachtige vogelgebieden. Deze route neemt je mee door Boswachterij Gees en het beekdal van de Geeserstroom. Een onbekend, maar mooi moerasgebied dat een heleboel bijzondere moerasvogels aantrekt., zoals de roerdomp, porseleinhoen, waterral en de grauwe klauwier. Later op de route kom je, tussen historische gebouwen, bosgebieden en natte hooilanden, Landgoed de Klencke tegen dat vooral wordt bevolkt door zangvogels en verschillende soorten spechten.

  • Startlocatie: Geserweg 2, 7861 BL Oosterhesselen, Nederland

Bron(nen):
Trefwoorden: