De lekkerste saucijzenbroodjes van de supermarkt

Getty Images

Bladerdeeg, rul gehakt, nootmuskaat: het Algemeen Dagblad heeft weer een interessante producttest voor ons. Waar oh waar zijn nou eigenlijk de lekkerste saucijzenbroodjes van het land te vinden? De winnaar zal u verrassen!

,Bladerdeeg moet bladeren’, zegt Hiljo Hillebrand, een van de vier bakkers in Nederland die de titel ‘meesterboulanger’ in de wacht hebben gesleept. ,Bij de beste saucijzenbroodjes zit je helemaal onder.’ Banketbakker Cees Holtkamp knikt instemmend. ,Het moet een rommeltje zijn. Goed bladerdeeg is een kunst om te maken. Je moet lekker veel boter in je deeg stoppen. Veertig procent vet. Dat zorgt voor het feuilleteren, het bladeren dus.’

Het saucijzenbroodje heeft een twijfelachtige reputatie: het zou vooral een vet en calorierijk geval zijn. Een snack die vaak wordt geassocieerd met scholieren, die tijdens de schoolpauze de rijen bij de supermarkt bezetten met vette broodjes en blikjes Red Bull. Nee, dan het worstenbroodje, dat in Brabant op handen wordt gedragen. Het Brabantse worstenbroodje heeft zelfs een plaats gekregen op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. En dat terwijl het in feite een simpele variant is op het saucijzenbroodje: het ontstond alleen doordat het witbrooddeeg voor de arme Brabantse boeren een betaalbaarder alternatief bleek voor het duurdere bladerdeeg.

Hoe het ook zij, het saucijzenbroodje is een populaire, goedkope snack die niet meer weg te denken is uit de Nederlandse supermarkt. Maar waar haalt u het beste broodje voor uw geld? Het panel van het AD proeft blind zes saucijzenbroodjes, allemaal diezelfde ochtend aangeschaft. Afbakbroodjes laten ze even buiten beschouwing. En ook vegetarische varianten worden niet getest.

De uitslag:

Spar
Vier sterren
Prijs: €1,50 per stuk
Lekker vettige korst, mooie glans. Het broodje is goed gevuld met rul gehakt vol nootmuskaat.

Dirk
3,5 ster
Prijs: €0,85 per stuk
Vrijwel identiek aan de Spar-versie (waarschijnlijk komen ze uit dezelfde fabriek) maar minder goed afgebakken en daarom nogal schilferig. Hij is echter ook beduidend goedkoper.

Hema
3,5 ster
Prijs: €1,75 per stuk
Het gele bladerdeeg is goed afgebakken en met ei bestreken. Maar de saucijs is wel nogal zout en compact. Ook aan de duurdere kant.

Jumbo
2,5 ster
Prijs: €0,80 per stuk
Het gehaktstaafje is lekker rul en prima op smaak en gul met peper bestrooid. Het deeg is echter niet zo best: laf en onaangenaam droog.

Albert Heijn
2,5 ster
Prijs: €0,75 per stuk
Goed gehakt: rul en met een vleug nootmuskaat. Ook hier is het deeg de zwakke schakel: slecht afgebakken en schilferig.

Bakker Bart
2 sterren
Prijs: €2,00 per stuk
Het allerduurste broodje van de serie, uit een 'echte' bakkerij is helaas niet de beste, en haalt daardoor de minste sterren. Surprise! Ook hier is de deeg het boosdoener: qua verhouding is er te veel en het is slecht afgebakken, vooral de onderkant is niet voldoende warm geworden.

Bron: AD.nl

Auteur 
  • David de Wilde