De waarheid: wat zit er in een frikandel?

Getty Images

Heeft u ze al voorbij zien komen? Frikandellen verwerkt in vlaaien, frikandelsalade op brood, frikandellen op pannenkoeken, de frikandel-burger. De frikandel is hot, met name in Brabant. Maar wat zit er nou eigenlijk precies voor vlees in die langwerpige snack?

Karton, beenderen, uiers, slachtafval, vet... over de frikandel doen veel wilde verhalen de ronde. Veel mensen vrezen dat een frikandel gevuld is met troep. Maar in de praktijk blijkt daar niets van waar.

'Die mythes zijn vijftig jaar geleden ontstaan, toen de frikandel succes begon te krijgen. Sommige ondernemers namen het niet zo nauw met de hygiëne en de grondstoffen. Maar dat waren sjoemelaars', zegt Twan Jacobs van diepvriesbedrijf Beckers tegen het AD.

Wat zit er wél in? 40 procent kipseparatorvlees. Dat is het vlees dat achterblijft op het karkas als de billen, borsten en vleugels verwijderd zijn. Die karkassen worden vervolgens in de fabriek met een zeef ‘gefilterd’, waardoor het zachte vlees afgescheiden wordt van de harde botten. Met dat separatorvlees kunnen bijvoorbeeld ook nog kipnuggets, kiphamburgers en kippenwit gefabriceerd worden. En dus ook frikandellen.

Paardenvlees?

Behalve kip bestaat de frikandel nog uit mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees (25 à 30 procent). Sommige producenten voegen daar nog een beetje paardenvlees aan toe, maar dat zit lang niet in elke frikandel. Daar komt dan nog water (30 procent), paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers bij. Er zijn ook speciale kipfrikandellen, die bevatten tot wel 80 procent kippenvlees en helemaal geen varkensvlees.

Bron: AD

Auteur