PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

De beste tegelwijsheden: dit zijn de winnaars!

We kregen overweldigend veel reacties op onze ­oproep in het juli/augustusnummer: welke spreuk ­betekent veel voor je en zou je op een tegeltje willen zien?

We beloofden de 25 mooiste spreuken op een écht tegeltje te laten bakken. Maar hoe kies je uit meer dan zesduizend inzendingen de 25 mooiste? De teksten gingen alle kanten op: inspirerend, ontroerend, rijmend, schunnig, grappig, grof en lief, in Latijn en verschillende dialecten, en regelmatig in tegenspraak met elkaar. Zo werd het advies om de ‘dag te plukken’ soms aangevuld met ‘maar laat wat hangen voor morgen’. Of: ‘Niets zo charmant als een tegeltje aan de wand’, terwijl anderen schreven over een irritant tegeltje aan de wand.

Sommige teksten kwamen juist heel vaak voorbij. ‘Denkt aleer ge doende zijt, en doende denkt dan nog’ van Guido Gezelle zagen we op veel kaarten prijken. Net als ‘Afscheid nemen is met dankbare handen aannemen al wat herinnering waard is’ (naar Dietrich Bonhoeffer).

Om toch te komen tot de 25 ‘beste’ hebben we de hulp ingeroepen van Jaap Toorenaar, publicist, reclameman en samensteller van het boek Mijn moeder zei altijd. Daarvoor verzamelt hij al jaren spreuken. We hebben geprobeerd recht te doen aan de rijke variatie en vooral gezocht naar de teksten die we nog niet kenden maar die een groter publiek verdienen. Want dat is ons het meest bijgebleven van al die inzendingen: tegelspreuken zijn van en vóór iedereen!

Onze top 25

 

Niet gewonnen, Maar ook HEEL leuk

Het leven is net een frikandel, je moet het alleen zelf speciaal maken.
E. Omanette

Verstand kan je niet aanleren, goede manieren wel.
W. Kaastra

Weet wat je zegt, maar zeg nooit wat je weet.
R. Schouten

Ja maar is nee.
K. Corre

Altijd dronken is ook een geregeld leven.
F. Goed

Niet het vele is goed, maar het goede is veel.
R. Voorneveld de Jong

Het is nooit zo donker of het wordt weer licht.
N. Peeters Bloks

Het staat geschreven en ­gedrukt, je moet krabbelen waar het jukt.
Jukt het op een rare plaats,
dan krabbel je er maar naast.
En als het je dan nog niet zint,
dan krabbel je er maar ­middenin.
C. Lookermans

Spreuken gezocht

Jaap Toorenaar werkt inmiddels aan een tweede spreukenboek: Mijn vader zei altijd. Kent u nog prachtige, typische uitspraken van ouders of grootouders die daarin niet mogen ontbreken? Mail ze dan naar ouders@onzetaal.nl.

De 25 prijswinnaars krijgen het tegeltje met hun spreuk binnenkort thuisgestuurd. Waar meerdere mensen dezelfde spreuk hadden ingezonden, is één winnaar geloot.

Bron(nen):
Trefwoorden:

Reactie toevoegen