Wie weet raad: Mijn zus leeft ongezond. Wat kan ik doen?

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers. Deze week: mijn zus leeft ongezond, wat kan ik doen?

Mijn lieve en enige zus (74) heeft diabetes, een hoog ­cholesterol en nog zo wat ­gezondheidsproblemen. Een andere leefstijl zou een groot verschil maken. Helaas weigert ze halsstarrig om te veranderen en blijft ze hangen in haar oude en ongezonde gewoontes. Volgens haar zeur ik en moet ik me er niet mee bemoeien. Wat te doen? Mijn mond houden? Of haar ongenoegen negeren en blijven hameren op de ­veranderingen die nodig zijn?

Liever niet drammen

Een gezonde leefstijl is voor iedereen goed. Om ziekte te voorkomen, conditie te verbeteren en om gezond en fit te blijven. Ik ben huisarts en ik ben overtuigd dat preventieve ­geneeskunde het middel is om de druk op de gezondheidszorg te ­verminderen. Maar dan moet iemand wel echt gemotiveerd zijn. Trekken aan een dood paard heeft geen enkele zin.

U kunt misschien voorstellen om samen iets leuks te doen: een ­leuke kookworkshop voor gezonde voeding, een laagdrempelige fitness­klas voor jullie beiden. Blijven ­pushen en drammen werkt alleen maar ­averechts.
Martien van der Heijden (59), Tuk

Het is haar eigen wil

Stop alstublieft met het opdringen van uw eigen mening aan uw zus. Zij heeft als volwassen vrouw een ­beslissing genomen en die hebt u te respecteren. U bereikt met uw houding dat ze zich terugtrekt en dat aan uw gezellige uurtjes een einde zal komen. Hebt u al eens goed naar haar geluisterd? Respecteer haar eigen wil en mening zodat u samen nog kunt genieten van vele knusse uurtjes. En blijven hameren? Nooit meer doen!
Anneke van der Nouweland (83), Venlo

Laat haar genieten

Het valt niet mee om een 74-jarige op een door u gewenst gezond eetpatroon te krijgen. Uw zus geniet tot op de dag van vandaag van snacks, speklapjes, chocolade en wijn; daar is niets mis mee in haar ogen.

Om voor úw gemoedsrust iets te doen stel ik voor dat u uw zus uitnodigt voor een etentje bij u thuis. U serveert dan alleen maar gezonde spijzen, en een watertje in plaats van wijn... Och, laat uw zus toch lekker genieten en probeer zelf ook eens een lekkere frikadel-speciaal.
Derk Faber (73), Capelle aan den IJssel

Mijn zus overleed jong

Ook ik had maar één zus, die ongezond leefde. Mijn ouders, maar ook onze broer en ik hebben jaren geprobeerd om haar te doen afvallen, om zodoende de kans op een vroegtijdig einde te voorkomen. Helaas is ze, na een ziekbed van drie weken, op 54-jarige leeftijd overleden. Het is moeilijk te zeggen of het een kwestie is van niet willen of niet kunnen om iets aan je leefstijl te veranderen, maar uiteindelijk is je zus zélf verantwoordelijk voor haar leven.
Carry Utens-van Mulken (62), Maastricht

Wat vindt u?

Ik heb minder energie dan vroeger
Ik ben een man van 72, mijn vriendin is 65. Ons leeftijdsverschil speelde nooit een rol, maar sinds een paar maanden is het een bron van conflict geworden. We waren altijd heel ondernemend. Naar beurzen, festivals, stedentrips, winkelen, ­musea. Ik merk nu dat ik een tandje terug moet doen. Ik hou die dynamiek niet meer vol.

Zij vindt dat onzin en zegt dat ik me niet moet aanstellen. Ze is nijdig als ik afbel of de boot afhoud. Ze vindt me ‘slap’. Hoe peuter ik haar aan het ­verstand dat ik de energie van vroeger niet meer heb?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Minder energie’ of ‘Wie weet raad?’. Doe dit vóór 1 februari. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Bron(nen):